„За мен това, което виждаме от страна на ДПС, е една откровена провокация. Провокация е това, че лице като Делян Пеевски, което попадна под санкциите „Магнитски“ и за което има журналистически разследвания, е водач на листа. Това показва неуважение към правовия ред“.

Така политологът доц. Петър Чолаков коментира новината от уикенда, че Пеевски ще бъде водач в парламентарните листи на ДПС.

„Провокативно, но добре намерено е лидерът на движението Мустафа Кардайъ, да е кандидат за президент, защото има една лична закачка между него и настоящия президент Румен Радев, след като Радев попита Карадайъ коя точно е неговата родина“, уточни доц. Чолаков.

По думите му движението ще разгръща тезата, че президентът нарушава етническия мир.

"Всеки български гражданин, който няма съдебни утежнения, може да участва в политическия живот", контрира журналистката Валерия Велева.

Според нея причината ДПС да издигне кандидат за президент е добрата европейска проекция на партията, която има силна реализация в Европейския парламент.

„Другият мотив е тяхната оценка за петте години мандат на президента Радев – преди повече от година те му дадоха критична оценка като разединител на нацията, който има деструктивна роля за партийната система, нарушава Конституцията и е вреден за демокрацията в България“, допълни Велева.

Какво още коментираха те - гледайте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!