Доброволци събраха над 170 чувала с боклуци от бреговете на езерото Вая край Бургас. Езерото е защитена зона, важно място за десетки видове птици. Във водите му се вливат няколко реки, които след интензивните дъждове са довлекли и много отпадъци.

Езерото се обитава от защитени и редки видове птици, но, за съжаление, близостта му до морския град го превръща и в място, където никнат незаконни сметища.

Едно от тях в неделя беше изчистено с усилията на десетки доброволци. „Мотивира ни това, че искаме да запазим водните зони чисти и това да го превърнем в традиция“, обясни пред камерата на bTV Рафи Енчев от сдружение „Бургаски езера“.

Снимка: bTV

Намерили битови отпадъци, пластмасови бутилки, строителни отпадъци, автомобилни гуми. Една пластмасова сламка се разгражда 200 години, пластмасова чиния – 400, а стъклена бутилка – 1 млн. години – можете да си представите колко време е необходимо на това нещо да се разгради, подчерта Бисер Русимов от Организацията за защита на българските граждани.

„Моят апел към всички хора е да не търсим вината само в институциите. От нас зависи да запазим планетата Земя чиста, във вида, в който трябва да бъде“, категоричен беше той.

В неделя ще има нова акция по почистване в района на кв. „Горно Езерово“.

Община Бургас пък планира да постави още камери около езерото. Към момента има 30, като около тях незаконното изхвърляне на боклуци е по-малко.