Хора от Шумен събират пари, за да може в местната болница да се извлича и дарява кръвна плазма за лечение на COVID пациенти.

Симона Красева е била доброволец в отделението по хематология. Именно там се уверява, че ако и в Шумен може да се дарява и прелива кръвна плазма, лечението на тежкоболните от COVID-19 ще е по-бързо и ефективно.

„Към момента Шумен е топ градът със заболеваемост. Това означава, че тези хора, които в момента преболедуват, могат да бъдат дарители на плазма. Другото, което ме подтикна, е, че в момента се събира кръв тук и от една доза кръв се извлича една доза плазма. Това нещо, като практика, не е сигурно, че ще спаси и един човек“, коментира Симона Красева.

Тя разказва, че често срещат проблеми с доставките от Националния център по трансфузионна хематология. Случва се и дарената плазма за един пациент да не достигне до него.

От болничното легло медицинската сестра Койка успява да спаси баща си. Именно с кръвна плазма от дарители.

„Моето семейство беше прието в болница. Търсихме и се отзоваха много хора на моя зов за помощ. Той лежа в моята стая и аз виждах, че той умира, а аз нямаше какво да направя“, разказа жената.

Пътят на плазмата до пациентите като баща ѝ е дълъг. В момента в града единствено може да се дари кръв. Тя се транспортира до Варна, където се извлича плазма. Макар сложно, лечението с плазма е нужно за болните, казват и от лечебното заведение. То е едно от най-натоварените в страната - с повече от 230 пациенти с вируса.

„Знаете, че има противоречиви мнения относно лечението с рековалисцентна плазма, но нашите наблюдения са, че тези пациенти, при които рано приложим лечение с плазма и ремдисивир, обикновено се повлияват благоприятно, намаляваме и смъртността, както и престоят в болница“, каза д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен.

Оборудване за извличане на плазма частично е осигурено с пари на дарители.

Освен още специализирана техника, за да може в Шумен да даряват кръвна плазма, трябва и разрешение от здравното министерство. Докато обаче това стане факт и се съберат парите, трудностите с доставките за шуменските пациенти може да продължат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!