Благотворителността невинаги е свързана с пари. Доброволци в София, например, подаряват разходка с незрящ човек.

Светла е на 28 г. и е доброволец, а Вихър е на 70 г. и от 10 години живее в дома за пълнолетни лица със сетивни нарушения в София. Кампанията "Придружи незрящ на разходка" пресича техните пътища.

Снимка: btvnovinite.bg

„Реших да отделя част от свободното си време на нещо полезно не само за мен, а  и за други хора. Разходките са много приятни. Разказваме си интересни истории, споделяме време заедно. Приятно е да излезеш на разходка сред природата и още по-приятно да споделиш с някого. Говорим си, смеем се“, разказа Светла.

„Разходките, на нас специално, ни действат много добре, защото ние все пак в дома, колкото и да е хубаво, сме едно затворено общество. Нямаме контакти, а така контактуваме с много хора и това ни действа много разтоварващо“, разказа Вихър.

Разходките се организират вече седем години, а за тях сега отговаря Кирил, който също живее в дома и им се наслаждава.

Снимка: btvnovinite.bg

Казва, че доброволци не липсват и заради това понякога разходки се организират освен през почивните, така и през делничните дни.

„Разговаряли сме с много доброволци, че смятаме отново да възобновим посещенията на театри, кино, екскурзии, както сме го правили преди. Много хора прегръщат идеята“, разказа Кирил.

Милена също участва в кампанията със своя син. Тя разбира за инициативата от сестра си, която вече е била част от нея. Разхождат се с Иван Кузмев или бай Иван, както го наричат приятелите, който живее в дома от пет години.

Снимка: btvnovinite.bg

В социалното заведение живеят 18 души и всеки желаещ би могъл да ги посети. Нужно е само да им услужите със зрението си, за да си подарите един приятен следобед в парка. Те не могат да видят лицето ви, но могат да видят душата ви. Напълно достатъчно за едно истинско приятелство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!