Неудовлетворението от развитието на страната стига до много висока степен, в подобна ситуация бяхме в 2018 г., когато имаше отново ремонт на кабинета и вицепремиерът Валери Симеонов напусна управлението. Това коментира социологът Добромир Живков, който представи в предаването "Тази сутрин" данните от съвместни проучвания на bTV и "Маркет Линкс", проведени сред 1093 пълнолетни лица в страната и 500 в София.

Те са направени в периода 28 юли – 03 август 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкетата.

Годините на кабинета "Борисов 3" се движат в пикове и спадове, в момента сме може би в най- ниската точка, отбеляза Добромир Живков.  

Едва около 20% от българите смятат, че в момента държавата се развива в правилната посока, посочи той.

Одобрението за политиците

Според социолога в ситуацията на COVID-19 в цял свят се говори за нов тип лидерство. В такъв тип криза, като тази с пандемията, лидерството ще играе все по-важна роля, посочи той.

Снимка: btvnovinite.bg

"Виждаме голяма промяна, особено в сравнение с 2009 г., когато Борисов стана премиер. В последното проучване рейтингът му е много нисък. Това е много ниско ниво на одобрение, което до момента не сме отчитали", обясни Добромир Живков.   

По думите му това е сериозен индикатор за тежката лидерска криза в най-голямата политическа партия в страната.

"Към момента одобрението към ГЕРБ е по-голямо от това към Бойко Борисов, което е показателно за нова ситуация, в която попадаме", коментира Живков.

От политическите фигури най-одобряван е президентът Румен Радев, следван от Слави Трифонов и Мая Манолова. Повишава се и рейтингът на съпредседателя на "Демократична България" – Христо Иванов.

Политическите нагласи 

Виждаме една много висока степен на мобилизация на българските граждани, отбеляза социологът. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Политическата обстановка води до това всички да се политизират и да се ангажират със събитията. Държавата и гражданите са събудени, хората са готови да отидат да гласуват, но това не означава, че са направили своя избор за кого да гласуват", обясни Добромир Живков. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според него особеният интерес трябва да бъде насочен именно към ГЕРБ и по какъв начин първата политическа сила в страната ще преодолее политическата криза.

Ако изборите бяха днес като първа политическа сила се очертава ГЕРБ с малка преднина пред "Има такъв народ", които излизат втори. Трети са БСП, следвани от "Демократична България", ДПС, Обединените патриоти и проекта на Мая Манолова.