Все още не е ясна причината за смъртта на 17-годишната родилка от Панагюрище, която почина в частна болница. Младата майка родила здраво момченце на 27 ноември. Но два дни по-късно починала.

Роднините на жената се съмняват в лекарска грешка. Това е второ раждане за загиналата жена, преди година и половина тя е родила в същата болница. Бащата на младото момиче Огнян Янев заяви, че след раждането дъщеря му се е оплакала за болки в гърлото и че не може да преглъща.

„От тогава до сега не сме си видели детето изобщо. Да ни кажат от какво е починала и да я погребем. Обадиха ни се от родилното и ни казаха, че е починала. Ние изпаднахме в шок. Дойдохме да търсим тялото – няма нищо, не ни дават и обяснение”, коментира бащата.

Лелята на починалата родилка Зоя Янева разказа, че младата жена е била настанена в интензивното отделение на болницата в много тежко състояние.

Д-р Петър Бътовски, който е израждал 17-годишното момиче, не пожела да застане пред камерата на bTV. Преди трагедията, пред роднините той е обяснил, че раждането е преминало нормално и след два дни ще я изпишат.

След инцидента бащата потърсил отново медика в частния му кабинет, но той не бил запознат за трагичния изход от операцията.

„Очакваме резултатите от назначената съдебно-медицинска експертиза и резултатите от аутопсията. Ние съдействаме на компетентните институции за установяване на истината, съчувстваме на семейството – това е огромна трагедия”, каза Марина Тричкова, говорител на частната болница в Панагюрище.

От лечебното заведение заявиха, че новороденото е в добро здравословно състояние и близките могат да го вземат. Те от своя страна са отговорили, че ще дойдат да го вземат, когато имат готовност. Медикът все още е на работа в болницата и не е отстранен от длъжност.

По случая е образувано досъдебно производство. До две седмици трябва да излязат резултатите от тройната съдебно-медицинска експертиза.