Спешна проверка е разпоредена от екоминистерството. Багер е разкопал Мелнишките пирамиди - за това сигнализира в социалните мрежи министърът на околната среда Борислав Сандов.

„Извършихме проверка във връзка с получения сигнал и установихме, че са извършвани изкопни дейности в обхвата на защитената територия „Мелнишки пирамиди“. Оформена е площадка на площ от два декара, премахната е дървесна и храстова растителност, с което е нарушен режимът на защитената територия“, съобщи Людмила Зашева, експерт в РИОСВ – Благоевград.

Самите пирамиди не са били засегнати. На място не е имало техника по време на проверката, но в сигналът е бил посочен номер на машината, но в Сандански не имало информация за машината, предстои проверка в Министерството на земеделието.

„Кметът каза, че не е уведомен и няма информация кой е извършител“, каза Зашева.

Вероятно става въпрос за строеж на паркинг в близост до църквата „Света Петка“ по информация на bTV от местен кмет.

20 000 лв. е глобата за физическо лице за строителство в защитена територия, а за фирма – 50 000, посочи Зашева. 

За нарушенията е сезирана прокуратурата, но все още така и не става ясно кой е разпоредил дейностите в района. По информация на bTV обаче става дума за местен бизнесмен, който е имал за цел да укрепи ската след свлачищен процес, както и да пригоди мястото за движение на автомобили.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!