Разликата между сега и аварията в Чернобил през 1986 г. е, че в момента няма никаква опасност. Ситуацията тогава беше различна. Сметките на Националния институт по метеорология и хидрология показват, че радиационния фон в България няма да се промени и няма опасност.

Това заяви директорът на НИМХ проф. Христо Брънзов. Снощи след 23:00 ч. беше проведен брифинг в Министерски съвет по повод появилите се слухове, че има опасност за страната ни във връзка с пожара, който горя в близост до чернобилската атомна централа.

За „Тази сутрин“ проф. Брънзов обясни, че системите за ранно предупреждение обикновено се захранват с официална информация, тъй като Международната агенция за атомна енергия, при авария, изпраща потвърдени данни. Такива обаче не са получавани вследствие на пожара край Чернобил.

Въпреки това към Института е имало запитвания за гама-фона, което е довело до задействането на системите за предупреждение, но след използване на обществени източници.

„След задействане на системите стана ясно, че нищо опасно няма да дойде. Сметките показват, че идващото няма да бъде регистрирано от уредите, защото е с една хилядна изменение от процента спрямо естествения гама-фон“, подчерта ученият.  

По думите му НИМХ е компетентна институция, която има за задача да каже какво, кога и в каква концентрация ще дойде над България. Именно затова и системите за ранно предупреждение са при тях.

„Ако има опасност ние сме тези, които сме длъжни да информираме управляващите“, допълни той.