4-годишно дете с неизяснен хепатит е било лекувано в София. Директорът на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести проф. Татяна Червенякова обясни в ефира на bTV, че то е било насочено там преди около 10 дни.

Имало е завишени трансаминази – доста над обичайното ниво, които показват възпалителен процес. Детето не е имало жълтеница, възстановило се е бързо и е било изписано.

„Още с постъпването му се направиха всички изследвания, които трябва, подозирайки за остър възпалителен процес на черния дроб. Резултатите са негативни. Процедурата е такава, че то се вика на контролен преглед след около месец и се наблюдава в рамките на 3 до 6 месеца, ако има отклонения“, поясни още директорът на Инфекциозна болница.

„В случая ние говорим за възпалителен процес на черния дроб, който е завършил благополучно, с положителна динамика“, допълни проф. Татяна Червенякова.

Случаи на маймунска шарка във Великобритания, Португалия и Испания

Междувременно стана ясно, че се увеличават случаите на т.нар. маймунска шарка във Великобритания, Португалия и Испания. В тази връзка тя обясни, че това е заболяване, което е известно на инфекционистите още от 70-те години. Има такива случа и те са характерни за Африка.

Нарича се маймунска шарка, защото източник на инфекцията са маймуни и защото се появява характерен обрив.

„Лично ние в България не сме го наблюдавали това заболяване, но с развитието на комуникативните връзки и с пътуванията трябва да сме нащрек. Но не мисля, че това заболяване ще представлява проблем за диагностицирането му“, коментира проф. Червенякова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!