В понеделник Русия обстрелва масирано Украйна. Руското министерство на отбраната каза, че ударът е бил насочен "по обекти на украинската военна промишленост и въздушни бази на военновъздушните сили на Украйна" и че целите на удара са постигнати.

По-рано руската информационна агенция ТАСС написа, че експлозиите в Киев са станали в близост до отбранителния завод "Артьом" и летище "Жуляни".

Реалността обаче е, че бе бомбардирана най-голямата детска болница в страната – в столицата Киев.

Повредени са отделенията за интензивно лечение и операционните зали в детската болница, съобщи украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко. Всички пациенти са спасени оттам, но по предварителни данни в токсикологичното отделение има загинали и ранени. Според данните сред тях няма деца.

Украински официални лица обвиниха Русия в целенасочен удар по деца и призоваха западните партньори за повече усилия за предоставяне на военна помощ на Украйна за противодействие на агресията.

Пред bTV доц. Олена Чмир, директор на Центъра за български език, литература, история и култура в Киевския национален университет, определи атаката като поредното военно престъпление на Русия.

„Целенасочен удар срещу най-голямата детска болница. По думите на директора ѝ тя е и най-голямата в Европа“, каза Чмир.

Той добави, че атаката е била рано сутринта, когато хирурзите са били в операционните. Преди да бъде уцелена болницата, е имало два взрива и децата са били изведени в укрития.

Доц. Олена Чмир заяви, че след атаката в Киев има 27 загинали, от тях три са деца. Поясни, че след удара по болницата има загинали медици, а децата са загинали след улучен жилищен блок. Има и 7 загинали в частен родилен дом. 117 са ранени само в столицата.

„Гледайки картинката и слушайки речите на Путин още от 2007 г. в Мюнхен, хората в Европа и по света не искат да видят и да чуят какво става“, каза Чмир по повод „руската пропаганда“.

„Колкото и да сме изтощени, мобилизирани сме, няма да се предадем. Ще се борим и ще се борим докрай, нямаме друг изход. Изходът е светът да се обедини и да пребори последната жестока и безчовечна империя. Ако нас ни победят, ще тръгнат нататък, не се съмнявам в това“, каза още Чмир.