Ако развитието на заболеваемостта от коронавирус продължи по този начин, е възможно да се стигне до дефицити от хора и до трудности при формирането на екипи, отбеляза в предаването „Тази сутрин“ д-р Атанас Атанасов – изпълнителен директор на „Александровска“ болница.

По думите му проблемът не е толкова в преформатирането на болницата, въпреки че това е доста сложно организационно, защото няма инфекциозно отделение. Сериозният проблем е свързан с осигуряването на непрекъсната 24-часова медицинска помощ за такива COVID пациенти.

„Общият брой на леглата за лечение на пациенти с COVID в момента е 208 за неинтензивни болни и 36 за интензивни болни, които се нуждаят от белодробна вентилация. Тази сутрин има само едно свободно реанимационно легло, а от останалите легла, са заети почти половината“, обясни д-р Атанас Атанасов.

„Създали сме буферна зона с необходимите консумативи и медикаменти, където на всеки болен може да се помогне до намирането на свободно легло или пренасочването му към друго лечебно заведение“, добави изпълнителният директор на „Александровска“ болница.

„Спряхме плановите операции и плановия прием, защото се намираме в кризисна ситуация и е необходимо ресурсите да се пренасочват там, където има най-голяма необходимост“, посочи той.

„Тези мерки със зеления сертификат на практика отлагат локдауна за хората, които са ваксинирани и са преболедували, т.е. тези, които някаква защита“, смята той.

Според него в извънредни ситуации са необходими извънредни мерки, ограничения трябва да има. По думите му налагането на зеления сертификат е изключително демократична мярка.

„Направихме проучване сред персонала на „Александровска“ болница, за да видим колко от тях отговарят за изискването за зелен сертификат. Общият процент на ваксинираните е 55%, преболедувалите в рамките на 6 месеца са 12%. Общо 67% от персонала отговаря на изискванията за зелен сертификат“, посочи още д-р Атанас Атанасов.

„Осигурили сме възможност на три места в болницата да се извършва тестване с бързи антигенни тестове. Има часови пояс, в който персоналът може да се ваксинира при желание. Наблюдаваме и засилен интерес към ваксинирането през последните няколко дни. Осигурили сме такава възможност и за студентите и специализантите, които се обучават на територията на Александровска болница“, каза още ръководителят на лечебното заведение.