Днес е Димитровден! Православната църква почита солунския великомъченик, а народният календар отбелязва началото на зимата. 

Във Велико Търново празникът беше почетен по изключително тържествен начин.

Денят започна с празнична литургия в църквата "Успение на Пр. Богородица", след което, с лития на иконата на Св. Димитър по Владишкия мост, се пренесе тук в двора на църквата "Св. Димитър", 

„За търновци Св. Димитър е от особена важност, защото с неговото име се свързва възстановяването на българската държава и основаването на Второто българско царство“, обясни доц. Диана Тотева от Регионалния исторически музей. 

Храмът не е действащ, но е символ на Второто българско царство със столица Търново. Според преданието, избирайки за свой покровител Св. Димитър братята Петър и Асен печелят надмощие над византийците през 1185 година. 

По думите ѝ Св. Димитър е един от най-почитаните въобще светци в Православието. Тя добави, че това е светецът, от който са запазени най-много реликви. 

Заради COVID мерките веселата част на празника тази година беше спестена. Но пък традицията да бъде раздаден Димитровски курбан за здраве, се случи.

Според народните вярвания с Димитровден започва зимата, вярва се, че светецът ръси сняг от брадата си.