От дистанцията на времето си показа, че ние допуснахме  тежка кадрова грешка с избора на Лозан Панов, посочи в предаването „Тази сутрин“ съдия Димитър Узунов.

„Искахме и предложихме на системата човек, който да е млад, умен, напорист, да обединява съдиите в страната и да гарантира независимостта на съдебната власт. Но от първия ден на мандата, до ден днешен, той показва точно обратното“, обясни още съдя Узунов.

Според него чашата на търпението преляла с допускането да се заснеме видеоклип, в който „полуголи жени и мъже въоръжени с автомати отправят послания, несъвместими с правораздавателната дейност и закона, който изрично забранява употребата на наркотични вещества“.  

Според съдията Лозан Панов политиканства, внася интриги и раздори в съдебната система. „По време на избора на главен прокурор каза, че ВСС е пълен с цинизъм, това не са ли действия, които оронват престижа на съдебната власт“, попита Узунов. 

„Не искаме ВСС да образува дисциплинарно производство, а подканваме и отправяме призив към нашия избраник да прояви необходимото достойнство и да си подаде оставката“, каза още Узунов. 

Искането за оставката на съдия номер едно беше изпратено вчера от бившия състав на Съвета, който подкрепи Панов преди 6 години. 

11 членове на бившия ВСС, гласували за избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд, настояха за оставката му. Те са изпратили писмо с искането си до сегашния състав на съдебния съвет. В него посочват, че съжаляват за този избор и заявяват, че с гласовете си в подкрепа на Панов са допуснали "тежка грешка".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!