Дезинфектант е причинил тежкото изгаряне на 2-годишното дете в столична ясла, стана ясно след проверка. Момиченцето бе прието по спешност в „Пирогов“ с диагноза химическо изгаряне. За инцидента сигнализираха родителите му.

Три уволнения и две други дисциплинарни наказания са наложени в столичната ясла.

Преди десетина дни родителите на 2-годишно момиченце са извикани да го вземат по-рано от ясла. Причината – зачервяване на кожата. Родителите тръгнали по лекари, а педиатърът се усъмнил, че става въпрос за изгаряне или полазване от буболечка. През нощта обаче се появили мехури по раната на детето. След забавяне от над 20 часа родителите стигнали до „Пирогов“, където е поставена диагнозата химическо изгаряне.

Снимка: btvnovinite.bg

В детското заведение бе назначена вътрешна проверка, такава извърши и Столичната община. 

Не е възможно детето да се е заляло с дезинфектант и това да е било скрито от родителите, защото препаратите стоят на недостъпни места, посочиха след инцидента от детската градина.

Детето е в стабилно състояние, а родителите очакват някой да поеме отговорност.

Проверката е приключила, готови са и пробите от разредения концентрат на препарата, обясни Нели Манчева, главен експерт в дирекция „Образование“ на Столичната община.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ препаратът е открит на място, което е изключително достъпно за децата. Лабораторните резултати показват, че дезинфектантът е разрешен за употреба, но може да причини изгаряне на детската кожа, съобщи тя. Той е намерен в помещението, в което децата играят.

„Не можем да твърдим, че там не е имало нито един възрастен, но най-вероятно инцидентът се е случил в момент на разсейване“, добави Нели Манчева.

На територията на Столичната община във всички детски градини е осигурена здравословна и безопасна среда, както за децата, така и за персонала, категорична е тя.