Тежък инцидент с дете в плевенското село Обнова. 12-годишно момиче падна в пресъхнал и необезопасен кладенец.

Родителите с трите им деца са били за билки в землището на селото. Събирали са цвят от бял бъз, познат още като свирчовина. Отправяйки се към дървото най-голямото от децата им буквално потъва в земята.

Минути след инцидента пристига екип от трима пожарникари от службата в Левски. Те незабавно предприели действия, за да извадят момичето.

Генади Георгиев е пожарникарят, който с алпийско въже се е спуснал в тесния кладенец. Той разказа, че детето е било в тежко състояние, но контактно.

Спасителната операция продължава 45 минути с помощта и на специализиран отряд от Плевен. Впоследствие става ясно, че кладенецът е дълбок 28 метра.

12-годишното момиче е с множество наранявания и е в болницата в Плевен. Направени са му няколко операции. Лекарите обясниха, че е в стабилно състояние, но животът му все още не е вън от опасност. Настанено е в отделението по реанимация.

Оказва се, че имотът е частен, отдаден на арендатори. Кметът на село Обнова обясни, че общината не носи отговорност, а собственикът. Днес ще бъде издадено предписание на собственика за обезопасяване на неизползваемия кладенец. 

От общината са сложили временен капак. Ако собственикът не го направи в срок, ще бъде поставена бетонна плоча отгоре. 

Само за ден наяве излязоха още близо 10 стари герана в района, като 5 от тях са били отворени, но вече са обезопасени.