Дете на сирийски бежанци дари всичките си спестявания на бедно семейство от село Гълъбово, Община Белица. Малкият Фирас разбрал, че хората живеят в крайна нищета и се включил в благотворителната кампания, организирана от местни хора.

До село Гълъбово се стига трудно, пътят е черен и колата се движи само, ако е сухо. Високо горе е къщата на многолюдната фамилия Шайкови с течащ покрив и найлони на прозорците.

Снимка: btvnovinite.bg

Местни мъже започват да помагат. Пускат тока, който бил спрян от осем години. Плаща го анонимен дарител.

Даренията се трупат, а най-ценни са монетите от касичката на 8-годишния Фирас. Всеки ден той слага там останалите от училище пари, за да ги даде някой ден на бедните.

Така Фирас дава от сърце 73 лева и 25 стотинки, защото е научен да бъде добър от родителите си, които са избягали от войната в Сирия преди седем години и намерили нов дом в село Краище.

Снимка: btvnovinite.bg

За Атанас Сакарев и Муса Гагъм да помогнат на семейството се превръща в мисия.

„За тази кампания решихме да вземем примера на Левски. Той си е водил тефтерче, ние също записваме. Все пак това са дарения на хората, ние няма да ощетим нито един човек”, казва Муса.

Кметът на Белица ще плати ремонта на покрива. Бригада от доброволци се включва в кампанията.

А след шест месеца Фирас казва, че ще събере още пари и отново ще ги дари. Примерът на детето е заразителен и хора от цялата страна пращат помощ на семейството.