„За мен това е признание за усилията на bTV да слагаме събитията и тенденциите в България в контекст, в някаква рамка – събитията и тенденциите в Европа. Така се създава мащаб и можем да си даваме сметка, за това къде сме ние, защото нашата си реалност е малко по-различна от европейската. С новините от Европа, от Брюксел се създава този мащаб“, каза в предаването „Тази неделя“ кореспондентът на bTV в Западна Европа и постоянен репортер за европейските институции Десислава Минчева-Раул.

Повод за изказването ѝ бе наградата „Златно перо“, връчена ѝ на годишните награди на Съюза на българските журналисти.

„Терористичният акт променя човешкия живот за една милионна част от секундата. На 13 ноември 2015 г. атентатите в Париж 130 души ги нямаше. Стотици други още много години няма да могат да се справят с физическите и психическите си поражения. Това е събитието, което ме е преобърнало. Аз загубих моя приятелка, която беше в едно от заведенията. Не мога да изляза от нейната снимка – Мари“, разказа Минчева.

Тя каза, че най-щастлива е била, когато е направила интервюто с френския режисьор Жан Жак Ано. „От първата секунда до последната аз бях много щастлива“, добави Минчева.

Тя коментира и това как България се е променила за последните 20 години. „България подава понякога разнопосочни сигнали без да казва каква точно е посоката - към Европа или да се отдалечава от Европа. Европейските институции нямат право да кажат какво мислят. Те работят с всички 27 правителства. Има две войни около нас. Това е огромен залог и опасност за това дали Европа може да остане единна – относно Украйна и Близкия изток. За съжаление Европа не е единна“, каза Минчева.

Повече гледайте във видеото.