Поредно признание за bTV – Деси Ризова и оператора Иван Филчев бяха наградени на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората”.

Десислава Ризова беше отличена в категория „Телевизия” за репортажа си „Избори по селски”, а в категорията „Снимащ журналист” награда получи Иван Филчев за „Избори по руски”.

„Деси е автор на имената на двата филма. Това беше една много интересна за мен история извън официалната част. Излязохме извън границите на Москва и попаднахме в друго време с други хора – в един град, в който хората живееха по съвсем различни правила от тези, които бяха на 100 км от Москва. През цялото време работехме на минус 15, минус 22 градуса, така се случи просто”, разказа Филчев.

Преди по-малко от 12 часа екипът се върна от Украйна, където се срещна със семействата с българска жилка на двама от моряците,задържани при сблъсъка в Керченския проток.

„В момента там има военно положение и бесарабските българи, които са между 250 – 300 хиляди живеят в тези условия. Бяхме при семейството на Владимир Варимез – много тъжна история също, и намерихме българска връзка при една българка Татяна, която също живее с един от задържаните във военния затвор „Лефортово” в Москва. Няма танкове, няма стрелба, няма нищо, което да те уплаши, но са в готовност”, разказа Ризова за положението в Украйна.

По думите ѝ предизвикателството на това да отразяваш събитията в горещите точки на света е в риска: „Различно е, но много по-вълнуващо и си струва всяка минута”, добави тя.

„Основното в един екип е да се знае какви са ти очакванията за крайния резултат. Какво ще се случи там - никой не знае, но човек се старае да прави нещата по най-добрия начин, по който той може, и се опитва да не изпусне нито един момент или нито една гледна точка. Никой не работи за награди. Тези неща идват след време, признание са и в нашия конкретен случай е малко странно, защото конкуренцията беше много голяма, огромна конкуренция, но при положение, че печелим две отделни награди, това значи, че сме отнесли конкуренцията”, сподели Иван.

Вижте цялото интервю с Деси Ризова и Иван Филчев в „Тази сутрин” във видеото.