Как да се случи да ми налагат на мен? Аз трябва да плюя на имиджа, на името си и някой да ми каже за някой играч: "този трябва да играе или другия трябва да играе". Ако се поддавах на нещо такова, досега щях да бъда треньор на "Лудогорец". Така селекционерът на националния отбор Георги Дерменджиев коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV дали му е налагано да пуска определени футболисти в мачовете.

За шест дни "лъвовете" допуснаха 3 загуби, първата от които във важния бараж по пътя към европейското първенство догодина. 

"Крушката си има и опашка. Мачът с Унгария го чакахме от много време. Отговорността беше голяма. След него много е трудно да се промени концепцията за два дни", започна Дерменджиев.

"Футболът вече е много сериозна наука. За да се направи една подготовка са нужни много комплексни знания, а ние изоставаме. За последните 15 години колко играчи продадохме в "Барселона", "Байерн" Мюнхен, "Щутгарт"? Трябва да знаем каква е реалността."

"Знам какви са възможностите на играчите и те дават почти максимума от себе си. Тези играчи, които наблюдаваме с екипа си, са по-различни (от предишните). По-осъзнати си. Опитваме да създаваме колектив, но трябва да се съобразяваме и с моментното състояние на българския футбол", каза още Дерменджиев.

На въпрос дали ще продължи да бъде национален селекционер, той отговори така: "Договорът ми е ясен, знае се докога е. Колко треньори минаха преди мен? И какво се е получило?". 

Той е категоричен, че пуска играчи на шампиона "Лудогорец", защото те са най-добрите в момента и притежават най-сериозен опит.

"Не толерирам играчи на "Лудогорец". Те са най-титулуваните в момента. Играли са срещу "Реал" Мадрид, ПСЖ... те имат рутина и са много полезни. Доволен съм, че ЦСКА влезе в груповата фаза на Лига Европа и тези момчета, които са там и са българи, ще придобият една рутина", допълни той.

Селекционерът на България коментира и предстоящия Конгрес на БФС на 11 декември: "Притеснява ме реалността. Излизането от това състояние е трудно и трябва много работа. Ние от много време само говорим. Хората, които го коментират дори нямат необходимите знания да го направят. Трудно е да се каже кой трябва да управлява българския футбол. Не мога да кажа кой как се е справял като шеф на БФС. Знам, че не трябва да се правят компромиси".

Вижте повече във видеото.