Полицейски екипи откриха камъни, ножове и прашки при проверки на зелените площи около „триъгълника на властта“ в 64 ден на протести в София.

За днес е обявена масова проява в центъра на столицата, а мерките за сигурност са засилени.

Намерени са и бутилки. Открита е и туба с неизвестна течност, торба с бутилки, пълни с течност, която е с различен цвят и остра миризма. 

Снимка: bTV

В храстите, под дърветата и около шахтите беше откиит цял арсенал - ножове, железни тръби, колове, камъни и прашка.

СДВР съобщи, че е намерена и 10-литрова туба с неустановена течност с остра миризма.

Най-много бяха купчините с камъни и павета, които общински служители събраха в чували. На КПП-ата се проверяваха хора с обемист багаж.

Протестът протича спокойно към 12 часа, като недоволните се преместиха на жълтите павета. Огромен трибагреник беше опънат върху паветата в знак на недоволство и с искане на оставка. 

Стана ясно и че е задържана жена, защото в чантата ѝ е открит спрей за самозащита, съобщава БГНЕС, като цитира заявление от трибуната на площад „Независимост”.

Тя е задържана за 24 часа. Носенето на лютив спрей за самозащита не е забранено от закона. Има и задържан на един от пропускателните пунктове за носене на швейцарско ножче.

Минути след 10 часа движението по булевард „Дондуков” беше блокирано.

Снимка: bTV

При претърсванията по-рано имаше информация за намерени и запалителни вещества, като това не бе потвърдено официално. 

От Гражданска инициатива „Боец“ направиха опит да предадат декларация на депутатите, написана от тях към европесйки институции, във връзка с протестите и с искане за санкции към правителството на Бойко Борисов. Полицията не ги пуска да влязат.

Пред представителството на ЕК ще има също протест в 10 ч.

В 64 ден на недоволство са насрочени три протеста по едно и също време - на „Системата ни убива“, на "Отровното трио“ и на „Демократична България“.

Движението по бул. "Цар Освободител" бе спряно малко след 8 ч. Ситуацията там е спокойна, а все повече хора се събират на мястото на трите протеста. 

Проверен е и районът около МС и палатките на майките от „Системата ни убива“.

Според експертизата на МВР бутилките са били пълни със запалителна течност.

Шестима души бяха задържани, а след това освободени след разпит в полицията.