„Единственото, което аз видях в аргументите за освобождаването на главния секретар на МВР, е опит да се предаде известно благоприличие на развитието на сценария от записите, които изтекоха още преди съставянето на този кабинет. Тогава в публичното пространство се завъртя, че трябвало да се смени главния секретар на МВР, да се сменят ръководителите на службите и да правим избори с нашето МВР.“

Това коментира бившият вътрешен министър Иван Демерджиев пред "Тази сутрин" по bTV. 

Сегашният министър Калин Стоянов изпрати писмо до президента с искане да бъде подписан указ за освобождаването на Петър Тодоров. Причините според министъра: смъртта на шестима полицаи, гафове в МВР, като изпускането на убиеца от Цалапица Рангел и необяснимото и до днес влизане на Ангел Христов от Братя Галеви в страната, който впоследствие почина тук.

Демерджиев обясни, че в МВР има механизми.

„Те се погазват от сегашният министър системно в последните два месеца. Има дирекция инспекторат, която проверява определени сигнали. Тя излиза  със заключение. Правят се комплексни проверки и тогава на база на тези проверки се правят заключения кой носи отговорност за едно или за друго действие. Аз тук ще питам министъра на вътрешните работи кой следи за хора от контингента на Ангел Христов, който се е намерил в България, дали това не е ГДБОП и дали именно ГДБОП не отговаря да се установят тези лица“, каза още той.

По думите му това, което наблюдаваме, е безпрецедентна чистка.

„Това е една саморазправа със системата от човек, който излиза от нея. Виждам, че това няма да е саморазправа само с главния секретар, тя ще продължи. Стоянов беше директор на една от основните служби в МВР, която отговаря за редица проблеми, посочени в тези мотиви. Той твърдеше, че като служител от МВР всъщност ще запази системата и ще развие това което се е случило“, заяви Демерджиев.