"Във времето, в което вече имаме оръжие срещу епидемията, да налагаме ограничения е вредно за икономиката на страната. Трябва достатъчно бързо да убедим хората, че няма достатъчно ресурс никоя здравна система да се справи, а нашата още по-малко. Трябва да се ваксинираме, това е истината", отбеляза д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС. 

Според Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, има тиха скрита заболяемост.

По думите му това е един айсберг към който здравната ни система е тръгнала. 

"Това, което виждаме на повърхността, е борбата с пандемията от коронавируса, увеличаващият се брой заболели хора. От друга страна, имаме едно сериозно натрупване на хора с хронични заболявания, с онкологични заболявания, които са недиагностицирани и недолекувани", отбеляза Деян Денев.

"Има проучване, което показва, че миналата година са диагностицирани 1800 случая по-малко на онкологични заболявания. Няма такава тенденция в световната наука – онкологичните заболявания всяка година нарастват. На нас това ни говори, че хората не са посетили лечебно заведение и не са диагностицирани", обясни председателят на БЛС.