Нова документална поредица на журналиста и продуцент Георги Тошев стартира в ефира на bTV от 26 септември в 12:30 ч. В нея той събира историите на деца, заминали като малки или родени в български семейства извън България, и ще търси отговор на въпроса: „Какво се промени 20 години след старта на знаковата поредица „Другата България“?

Момичета и момчета, някои от тях виждаме и по протестите, които се върнаха заради пандемията в България, са много категорични, те са много смели, те – освен поколенчески различни от нас, светът, на който принадлежат, ги е направил много по-уверени, те са много по-категорични в това, какво искат, как да го постигнат

Снимка: btvnovinite.bg


Един от героите му е Божана Татарска, която пристига в Париж на 18 г., става световноизвестна манекенка, а сега е също толкова успешен моден фотограф.

„Това е двойно предизвикателство. Трудно е за всеки един от нас да намери мястото си тук, където е роден, а представете си какво е да си чужденец и да си толкова далече и да можеш да стъпиш там като пълноценен човек. Това е един проект за пълноценността на днешното време и доколко светът е постижим, и доколко няма значение къде си роден, а е важно какъв се чувстваш“, каза Тошев.

Преди двайсет години Георги Тошев разказа историите на българи, които напуснаха в прехода България и заживяха навън в „Другата България“. Сега за 20-годишнината на bTV, Жоро решава да направи нещо различно.

Снимка: btvnovinite.bg


„Аз не обичам да се връщам към стари проекти и много се чудех какво да направя, за да се огледам в очите на онези, които пораснаха в „Другата България“, които заминаха или много малки, или се родиха в семействата на българи, доколко те се адаптираха, по-големи или по-малки българи са от нас, тези, които останахме тук, в техните очи, като че ли най-добре се оглежда преходът“, каза журналистът.

Героите в пилотния сезон на „Децата на Другата България“ са смели момичета и момчета, които са принадлежни. Те се чувстват българи и никога не крият своята принадлежност. „Те говорят страхотен български език. Не са ходили в български училища, повечето от тях, но това са един очи, в които аз се вглеждам и виждам много смисъл, виждам пълноценност, виждам осъщественост, виждам мечти и най-важното, в техните очи виждам България!“, допълни Тошев.