Основният закон е предвидил различни ситуации, но думата „карантина“ не присъства. за всеки един от присъствалите на КСНС трябва да се подходи индивидуално и да се каже как продължава да работи, обясни в предаването „Тази сутрин“ доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право. Тя обаче уточни, че не може да има парламентарен контрол на министрите под карантина.

Според проф. Огнян Герджиков – бивш председател на парламента и служебен премиер, ще има известно затруднение, но държавата няма да престане да функционира. В крайна сметка всички могат да работят дистанционно и имат и заместници, отбеляза той.

„Всеки един от народните представители може да участва дистанционно в заседанията на народното събрание, ако е заявил това. Част от комисиите също започнаха да приемат такива правила за дистанционна работа“, допълни доц. Киселова.

„В Министерския съвет има четирима заместник министър председатели и всеки един от тях е възможно пълноценно да заместници министър председателя в почти всички дейности“, каза още тя.

„Няма пречка председателят на парламента да разпореди какви са правилата, народните представители трябва да са подчинени на тази заповед“, коментира проф. Герджиков за влизането в парламента със зелен сертификат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!