„Надявам се на тази среща  да се говори сериозно, а не с клишета и пропагандни небивалици“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ за очакваните във вторник разговори в парламента между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ.

Той обвини представителите на втората партия в Народното събрание, че говори с „опорки от предизборната кампания“. Като пример даде твърдението за постигнат голям икономически растеж по време на кабинета „Петков“.

„Когато хората са те изпратили в парламента, си длъжен да направиш всички усилия в посока на това да има правителство. Аз съм убеден, че зрелите партии в българския парламент, тези, които знаят какво е демокрация, какво е законодателство, какво са институции, как функционират те помежду, ще направят всичко възможно, за да стигнем до все пак някакъв приемлив момент за съставяне на правителство“, коментира Митов.

Кабинет или избори

По думите му от „Продължаваме промяната“ много искат да се ходи на нови предсрочни избори.

„Ако не искаха избори, нямаше да казват: „Няма да подкрепим първия мандат. Откъде накъде, може първият мандат в един момент да се окаже много ползотворен. Защо, откъде накъде няма да подкрепят мандат на ГЕРБ, който ще се окаже ползотворен“, попита зам.-председателят на ГЕРБ.

Той уточни, че срещата във вторник не е начало на коалиционни преговори.

На въпроса защо е опасно президентът Румен Радев  дълго да управлява през служебни кабинети той отговори: „Президентската институция не е натоварена с достатъчно легитимност от конституцията и гражданите така, че да прави политики“.