Какво е да си зазидан в собствения дом от съседи? За случая сигнализира проф. Диляна Мичева от НАТФИЗ, която заяви, че е жертва на беззаконие и на безхаберие от страна на институциите. 

За пореден път професорът по музика и завеждащ катедра "Сценична реч" в Театралната академия Диляна Мичева вика бригада, която да събори камарата от камъни пред дома й.

Преди 25 години проф. Мичева купува имот в мездренското село Люти брод. Проблем с достъпа до него няма – това личи от кадастралния план на селото, утвърден през 1990 г.

„Шест пъти да зазиждаш възрастна жена, особено сега в пандемията. До мен не може да стигне нито пожарна, нито линейка. Първия път, като ме зазиждаха, ми стана лошо. Бърза помощ през мрежата ми биха инжекция“, разказа жената.

Преди време тя разбира, че община Мездра не е изпълнила ангажиментите си по уличната регулация и съгласно ЗУТ малката уличка без изход става част от съседния имот, съгласно по-стария план. 

През 2018 г. в полза на съседите се произнася и ВАС и те отрязват достъпа до имота й. Издигат не само камъни, но и мрежи, а тя е принудена да се провира през процеп от 40 см на друг имот, за стигне до дома си.

В селото са шокирани. Един от бившите собственици на парцела на Мичева също е в недоумение.

Съседите живеят в столицата. На монтираните от тях камери виждат, че работници развалят грамадата и викат полиция.

Дни по-късно успяваме да се срещнем с другата страна в спора, но те отказват да застанат пред камерата ни. Категорични са, че въпросните няколко метра са техни и не са път.

Проф. Мичева обаче твърди, че също има права върху него, тъй като  междувременно е успяла да придобие идеални части от въпросния имот – от друг съсобственик. Затова от общината предлагат да направят ново разпределение за начина на ползване. Ако не се разберат помежду си, съдът ще реши.

Кметът на Люти брод е скептичен, че добронамерен изход е възможен.