Разбиха и обраха 200-годишна църква в Ямбол. Крадците са проникнали в храма „Свети Николай Чудотворец“ с взлом и са откраднали всички пари от дарения и свещи – около 200 лв.

Храмът се намира в центъра на града. Архиерейски наместник на ямболската духовна епархия архимандрит Димитрий разказа, че крадците са разбили главния вход на църквата. Счупили са кутията за дарения и са взели банкнотите от нея. След което влизат в магазинчето за свещи и икони, където задигат оборота.

Снимка: btvnovinite.bg

„Такъв човек няма чувство за красиво, за вина или срам. СОТ-ът не се е задействал. Посегателство над храма означава посегателство над душата. Храмът е Божий дом, в който хората идват да търсят спокойствие и утеха. В един момент разбираме, че сме безсилни, това най-много ни мори“, каза архимандрит Димитрий.

Отец Стоян заяви, че служителките в неговата църква вече се страхуват да идват на работа заради кражбите. Той сподели, че води дело с крадци.

Снимка: btvnovinite.bg

„Установихме, че в касата за дарения няма книжни пари и се наложи да сложим камери. Видяхме какво се случва – идва група със специални устройства и бъркат в касата. Предадохме ги на полицията и четири години вече водим дела“, обясни отецът.

По думите му щетата се води „маловажна“ според българското законодателство и затова делото се бави толкова дълго.