Сирийка със статут на бежанец е първият лекар доброволец в отделението за лечение на болни от COVID-19 в УМБАЛ-Бургас. Въпреки че повечето й колеги отиват да работят в чужбина, д-р Дарин Осман избира България.

Тя е само на 27 години, родена е в София, където завършва и медицина. Това лято се мести да работи в бургаската болница, когато е издадена заповед да се командироват медици в COVID отделението: „Не можех да остана безразлична, веднага подадох молба, говорих с доктор Йотов и започнах възможно най-скоро“.

Снимка: bTV

На петия ден самата тя се разболява: „Страшен е, наистина е доста страшен и доста упорит вирус. Поне това разбрах от моя личен опит, прекарах го доста тежко, боледувах повече от, 14 дни не ми бяха достатъчни да се доизлекувам , но с недостига на лекари трябваше да се върна в отделението“.

Макар да се грижи за стотици болни, тя се лекува сама: „Изкарах го сама, нямаше кой да ме обслужва (…) не исках да бъда хоспитализирана, защото леглата са в недостиг, а според мен има хора, които повече се нуждаят от тези легла“.

Снимка: bTV

Смените на доктор Осман при болните от коронавирус са по 12 и по 19 часа. Няма време за личен живот и няма право на общинско жилище. Под наем е.

Има още две сестри, които също следват медицина в София. Преди 30 години родителите й идват като студенти и остават да живеят в България. „След войната в Сирия не можех да си удължа документите и трябваше да подам документи за бежанец и в момента съм със статут на бежанец и кандидатствам за българско гражданство, чакаме, в процес на чакане сме“, обяснява д-р Осман.

Снимка: bTV

Въпреки всички спънки, за нея е важно да помага на пациентите и се радва повече от тях, когато изпише излекуван: „След като прекарах тази болест, освен като лекар с пациентите мога да помогна и като човек, който го е прекарал и споделя опит, това също доста ми помага честно казано, че знам за какво става въпрос, знам как протича, знам кога се влошава човек, някак си е много по-лесно“.

Снимка: bTV

Доктор Дарин Осман приема медицината като призвание. Обича България и не би я заменила.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!