Проблемът става много голям и излиза извън системата на здравеопазването, посочи д-р Николай Брънзалов – член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-председател на БЛС в предаването „Тази сутрин“ по повод зачестилите случаи на агресия над медици.

По думите му първият проблем е, че на лекаря, който дежури на работната си място, не се отдава нужното значение той да бъде в кондиция и в нормални условия да осъществява работата си.

„Много дълго време е наслагвано в съзнанието на българина, че медицинската помощ е безплатна и че докторът е длъжен“, коментира д-р Николай Брънзалов.

Постоянно говорим за задължения на лекарите, за работно време, бърза реакция и така нататък. Никой обаче не говори какви са задълженията на пациентите, отбеляза той.

Според него този процес е двустранен, за да се осъществи правилно  трябва да има първо доверие между двете страни. Не може да има доверие при агресия, категоричен е лекарят.

„В Националния рамков договор е упоменато, че можем да отказваме помощ. Това не е прецедент в България. Най-консервативната страна в Европа – Великобритания, отдавна е въвела правилото, че когато пациентът е агресивен спрямо лекаря, се дава само спешна помощ – никакви допълнителни прегледи“, поясни зам.-председателят на БЛС.