Доста от пробите на симптомни хора, които назначих вчера, са отрицателни, не мога да разбера какво се случва. При други вируси обаче симптомите отшумяват след 1-2 дни, а тук протрахират и към третия ден, дори и при първи отрицателен тест, тогава излизат положителните тестове.

Това заяви д-р Георги Миндов, председател на софийското сдружение на общопрактикуващите лекари.

Той добави, че в момента е важно да не се допуска препълването на болниците, като по думите на негови колеги, в рамките на една седмица се ползват тонове кислород, които преди са използвани в рамките на месеци.

Д-р Миндов каза още, че към днешна дата личните лекари все още не изписват безплатни лекарства за COVID-19, като днес предстои среща по темата с НЗОК.

"Това обаче не са лекарства за лечение на COVID-19, а лекарства за лечение на усложненията на COVID-19. За лек и умерен коронавирус нито един от тези медикаменти не може да се използва", обясни той.

Председателят на софийското сдружение на общопрактикуващите лекари коментира и казуса със споровете между БЛС и НЗОК и призивите за оставка на управителя на Здравната каса проф. д-р Петко Салчев.

"Трябва да се види колко са неусвоените пари по бюджет – около 240 млн. лева по първоначални данни и да се изработи методика при кого да отидат. Идеята е справедливо да бъдат разпределени тези средства на база извършен труд", заяви д-р Миндов.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!