"Малко след полунощ е пикът на пациентите с травми от фойерверки", отбеляза д-р Людмил Симеонов – началник на клиниката по хирургия на ръката в "Пирогов".

"Направили сме средностатистически образ на пострадалия от пиратка – това обикновено е мъж, между 30 и 45-50 години. Много рядко имаме пострадали жени, изглежда те са по-заети през това време", уточни лекарят.

По думите му през последните години има позитивна тенденция на по-малко травматизъм, но той съществува.

"Една от зоните, които се засяга, е ръката, но голям процент поражения има и по откритите части на тялото – това са лицето, очите и понякога ушите, ако експлозията е много силна", каза още д-р Людмил Симеонов.

Опитът на клиниката е свързан с различни видове взривни вещества и фойерверки. Най-малки травми причиняват пиратките, които са най-лесно достъпни, но ако те се взривят в ръката, водят до изгаряния и разкъсно-контузни рани.  

"Ако се случи инцидент с травма на ръката, първото нещо, което трябва да направи пострадалият, е да се измие на течаща вода, след което да превърже с обилен превързочен материал. Следващото нещо е да потърси възможно най-бързо най-близкия медицински кабинет или болница", обясни лекарят.

Клиниката по хирургия и микрохирургия на ръката е дежурна 24 часа, 365 дни в годината, съобщи той. 

"Моят съвет е да не се дават пиротехнически средства на деца, защото травмата след това е много тежка и за родителите и за самите деца", каза още д-р Людмил Симеонов.