Подписан е анекс, с който официално сертификатът след приключила ваксинация срещу COVID-19 e безплатен. Това каза в "Тази сутрин" председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. 

„Държавата е длъжна да осигури всички мероприятия по ваксинация на гражданите да са безплатни. Някои заведения в извънболнична помощ и някои общопрактикуващи лекари не бяха разбрали това и си сложиха такса за сертификата. Всичко, свързано с имунизацията, е безплатно. Подписахме анекс, който още днес се очаква да е обнародван в Държавен вестник“, обясни той.

Председателят на БЛС уточни, че такса може да има, ако решим да си издадем документа на място, различно от това, в което сме се ваксинирали. 

Ако има някакви нарушения и личните лекари поискат такса, трябва да се подаде жалба към НЗОК, БЛС или Министерството на здравеопазването, обясни д-р Маджаров. 

В една от болниците общопрактикуващ лекар показа и как се получава сертификат. Той посъветва хората да си издават документа само след завършена имунизация при личните лекари. 

Маджаров пък добави, че е решен и проблемът с признаването на лечение в болница след положителен атигенен тест и изразена клинична картина.  

Той коментира и мерките у нас и в Европа. Според него Европейският съюз се е провалил. 

"Виждаме места, където има тежък локдаун, но и страните са в пик. Това значи, че не са се справили", добави председателят на БЛС.

Той коментира, че сега у нас има повече хоспитализирани, но и болниците имат изграден алгоритъм.