Сумата за издаване на ученическа е-бележка компенсира липсата на потребителска такса за преглед при педиатър и така спасява личните лекари от фалит. Това каза в предаването „Тази сутрин“ д-р Георги Миндов, който е председател на Контролната комисия на софийските общопрактикуващи лекари.

„Отпадането на бележките за учениците е много смело решение. По същият начин могат да отпаднат и болничните листове. Може цялата информация да е в амбулаторните листове – да ги разнасяме до работодателя си с цялата чувствителна информация в тях“, каза той.

Според него цялата идея е да не се плаща за тази електронна бележка на личния лекар, а на лечебното заведение.

Снимка: bTV

„Една бележка струва около 5-6 лв., поне това, което аз зная. Родител е пратил 57 лв. в лечебно заведение на бул. „България“, където има 46 лв. административна такса, а бележката е около 10-11 лв. Така стават 57 лв., но тук не става дума само за бележката, защото имаме и преглед на детето. Но тази цена е по-скоро изключение“, поясни той.

Д-р Георги Миндов е категоричен, че има и лекари, които не искат и никакво заплащане. Той поясни, че родителите на децата не заплащат потребителска такса. Единствената възможност личният лекар да си покрива разходите е с въвеждането на такса за издаване на тази е-бележка, защото те са извън пакета, заплащан от НЗОК.

„Потребителската такса при личния лекар за хората над 65 години се компенсира от държавата. По същият начин трябва да се поема и текста за децата. Държавата трябва да осигури финансиране за педиатрите, за да могат тези практики да съществуват“, каза още той.

Д-р Георги Миндов посочи, че в управляваното от него лечебно заведение таксата за издаване на бележка е 4 лв. и никой не се противи на това, тъй като то е упоменато в ценоразписа. Според него тази такса е жизненоважна за педиатричните практики, тъй като това е основен приход за тях. „Тези хора вероятно ще прекратят дейността си, защото няма да могат да си плащат разходите“, поясни той.

Лекарят обясни също така, че никой не иска да отваря детска практика, защото дейността е нерентабилна. Това ще доведе до липса на педиатри и родителите няма да има къде да си запишат децата, поясни той.