Цветанка Минчева стана мениджър на годината в 16-ото издание на конкурса на списание „Мениджър“. Тя е главен изпълнителен директор на една от големите банки у нас.

„Със сигурност беше изненада за нас. До последния момент не се знаеше кой от номинираните ще вземе наградата. Невероятно е вълнението. Не е първата награда, която взимаме в работата си, но тази е нещо много важно за нас. Не само за мен лично, а и за целия екип“, каза в „Тази сутрин“ Цветанка Минчева.

Тя подчерта, че един лидер, колкото и да е добър, не прави нещата сам.

„Ако ги няма хората, които ежедневно да работят, няма как да се случат нещата. Това за мен е обща награда за екипа“, категорична е Минчева.

„Попаднах в компания, която ми даде възможност да израсна от стажант до главен изпълнителен директор. През годините често съм се чудела кои са факторите, които ми помогнаха. Преди всичко е това, че трябва да се учим през целия си живот. Не трябва да ни притеснява, че не знаем нещо, че има непознати територии. Когато заставаш все по-нагоре в йерархията, трябва да си готов в стаята да има по-умни хора от теб. Често казват, че ако ти си най-умният в стаята, може би не си на правилното място“, обясни тя.

„За един лидер е важно да учи, да признава, че има хора, които имат повече познания. Опитът в една сфера намира приложения в друга. Аз съм човек, който гледа напред. Определям се като вътрешен предприемач, въпреки че нямам собствена компания. Споделяме много идеята, че трябва да развиваме бизнеса все едно е наш. Това е една от ценностите, в която вярвам", каза още Цветанка Минчева.

"Позицията не е била целта ми. За мен е важен пътят, хващала съм се за предизвикателствата. Кариерата дойде естествено. Важно е да има алтернатива. Когато се чувстваш спокоен, че не си фиксиран за дадена позиция, можеш да предизвикаш статута, можеш да предизвикаш промените. Това ти дава свобода да правиш това, което мислиш за правилното“, допълни тя.

„Във финансовият бизнес се базираме на данни, но правилният микс е взимане на решение на базата на данни и познание и интуицията на хората, за да се отворят границите на стандартния бизнес“, каза Цветанка Минчева.