„Очевидно е, че между партньорите в управлението прескачат искри и започва нанасяне на удари в навечерието на политическата кампания за местните избори с цел извличане на политически дивиденти“. Това коментира в студиото на „Тази сутрин“ политологът доц. Петър Чолаков.

„От тази гледна точка идват обвиненията за изчезнали милиарди, но „ние сме във властта с тези хора, които са помогнали да изчезнат тези милиарди“, добави той.

„Не мисля, че темата за националния празник е „фалшив заек“. Те се нахвърлиха да променят всичко. Аз се шегувах, че само законът за гравитацията не са решили да реформират. Темата за националния празник не събира съгласие в обществото. Поради тази причина лидерът на по-голямата формация в управлението даде заден ход и се извъртя. От гледна точка на конституционната реформа – там е големият залог за ограничаване на правомощията на държавния глава. Мен ме интересува датата. Ако е 6 декември – идеално. Тогава е Никулден, шарани, смяна на Конституцията, имен ден на Шарън Стоун (американска актриса, манекенка и продуцент, носителка на награди „Златен глобус“ и „Еми“ – бел. ред.) – всичко пасва идеално. Това трябва да е датата“, иронично каза Чолаков.

„Наблюдаваме контрол, за който няма аналог. Във всички други коалиционни управления малкият партньор излизаше и се оплакваше, а големят – изпълняваше някакви искания. Този път виждаме реален контрол в живо време, което е добре за самата изпълнителна власт. В тази сглобка и ротационна коалиция – това е добро“, добави политологът Цветанка Андреева.

„Наближават кадрови промени в ДПС. Делян Пеевски застана единствен говорител на ДПС. Другите политически фигури се отдръпнаха, което говори, че там текат някакви процеси и вътрешни промени. Те се хващат за дребните неща. Нямат разногласия по централните теми. За службите никой не оспори идеята за реформа. Беше оспорено сливането на Военното разузнаване с другото разузнаване. Според мен няма разминаване в основаната цел. При детайлите на първи план е нуждата от експертиза“, обясни тя.

„Очевидно стремежът на „Демократична България“ е овладяването на службите, което наричат реформиране. Имаше много патоси и малко експертиза. От всички страни се каза, че не е хубаво да се прави това. Моделът е само в една единствена страна, която след Втората световна война е създала своите служби – Германия. Навсякъде другаде моделът при системата на разузнавателните служби е различен. Очевидно този патос е нездрав“, добави социологът Кольо Колев.

„Винаги говорим за пари. Политиката е разговор къде отиват нашите пари – парите на данъкоплатците. Това е най-сериозният разговор и най-големите трусове. По-добре е потокът да не тече в една посока, а да напоява повече линии. Дали това ще е ефективно за обществото – ще теглим чертата и ще видим“, коментира още той.