Не малка част от българите все още се колебаят дали да си поставят ваксина срещу коронавируса. Затова Представителството на Европейската комисия в България започна кампания, с която развенчава митовете и страховете, свързани с ваксинацията. Тя е под надслов „Информирай се. Ваксинирай се. Прегърни живота“, а за целите на посланието в детайли разказа Цветан Кюланов, който е ръководител на Представителството.

„Прегърни живота“, защото в последната повече от година всички ние разбрахме, че нашият живот се е променил по различни начини. Всички ние сме преживели много трудности и ограничения. Всеки от нас харесва и обича да прави различни неща, но всички ние заедно виждаме, че тези неща толкова дълго време не можем да правим. Нашата кампания има за цел да информира гражданите и информираното им решение да се ваксинират, за да могат да се върнат те и близките им към това, което обичат“, разказа Кюланов в „Тази сутрин“.

Освен емоционалното послание, на страницата на ЕК в България хората могат да намерят и полезна информация.

По думите на Кюланов сериозна роля за недоверието у гражданите имат фалшивите новини: „Фалшивите новини работят точно към тези елементарни неща, които на хората им се искат – че вирусът не съществува, че се лекува с ракия. Това са неща, които са доста безумни и всъщност на човек му се иска да е така“, посочи той.

Другият мит, продължи Кюланов, е свързан с безопасността на ваксините: „Всички учени са стигнали до заключението, че в ЕС одобрените ваксини са безопасни. Т.е. – ваксините са произведени, безопасни, налични, трябва да ги използваме, трябва да ги поставим. Това е важно“, подчерта той.

По думите му сега е моментът все повече хора да се решат на ваксинация, за да е по-спокойно лятото.