Част от кадровите промени, които служебното правителство прави в администрацията, са наложителни, като пример за това е смяната на областните управители. Това коментира в студиото на „Тази сутрин“ зам.-председателят на Движението за права и свободи Йордан Цонев.

„ГЕРБ, да се изразя на малко по-свободен език, пищят от тези кадрови промени. Да им напомня, че през 2009 г. те направиха тотална чистка на държавната администрация (…) Администрацията, която осигури влизането на България в НАТО и ЕС – ГЕРБ я изчисти“, подчерта той.

ДПС следят процесите, като по думите му „има и реваншизъм, но има и някакви по-скрити интереси“. „Не е тайна, че министрите от икономическия екип са от кръга „Капитал“. Те са с прекрасно образование, с прекрасни знания, но едно наум имаме. Принадлежността към този кръг води до определен тип действия, които не са съвсем чисти“, заяви Цонев.

По думите му в момента десницата представлява „поредното ребрандиране на политико-олигархичния кръг „Капитал“ на Иво Прокопиев и Иван Кръстев“.

Той цитира почетния лидер на партията Ахмед Доган, който в нощта на парламентарните избори през 2009 г. заявява: „За мен най-страшното нещо в нашия политически живот е мутризацията на политиката“. „Имахме ли в предишния парламент партия „Мутри вън!“, президентът каза ли преди почти една година мутрите да бъдат изхвърлени от политиката? Защо се сетиха 12 години след думите на д-р Доган да говорят за мутрите в политиката? ГЕРБ беше промотиран от Иван Кръстев и Иво Прокопиев по това време, когато д-р Доган предупреждава, че това ще доведе до мутризация на политиката“, коментира Йордан Цонев.

В прав текст – доведе ли управлението на ГЕРБ до мутризация на политиката в България? „Доведе – доведе до употреба на държавния апарат за нуждите на една партия, до срастването на една партия с държавата. Защо бяха тези протести, защо искат смяна на този модел? Партията на Христо Иванов се позиционира като партия на протеста и на новото – тези хора доведоха ГЕРБ на власт, ГЕРБ е политически продукт на Иван Кръстев и Иво Прокопиев. Къде бяха тези хора, когато ДПС през 2013 г. свали ГЕРБ от власт – бяха на улицата и върнаха ГЕРБ на власт. Не само върнаха ГЕРБ на власт, но и направиха още нещо – участваха в следващото управление на ГЕРБ“, подчерта Йордан Цонев.

По думите му обаче с „Демократична България“ принципните им различия не са големи: „Имаме доста сходни програми, икономическите ни програми почти изцяло се припокриват, познавам техните икономисти, великолепни икономисти. (…) Заедно сме говорили с Христо в парламента, че е добре да спрем с тази реторика на стъпването на гърба на ДПС, да говорим за програми, да говорим от какво има нужда България, да говорим за проблемите, създадени през тези години“.

В каква форма може да е това „говорене“? „ДПС не би подкрепило нито един партийно-коалиционен кабинет. ДПС би подкрепило единствено програмно-експертен кабинет, зад който застава мнозинство в НС, което има програма с национални цели“, заяви Йордан Цонев и напомни, че още от 2017 г. Ахмед Доган е говорил за експертна формула в управлението и сега вече и другите политически лидери узряват за тази идея – а служебното правителство в момента „има интересна формула“.

Какво е отношението на Ахмед Доган към Слави Трифонов и „Има такъв народ“? „Д-р Доган уважава Трифонов като успял човек, но не се е виждал с него повече от 10 г.“.