Тази седмица в Италия приключи знаковия процес срещу десетки мафиоти и техни сътрудници. Те бяха осъдени за източване на средства от Европейския съюз на общо 660 години затвор. Прочитането на присъдите в залата в Месина отне на съдиите повече от 48 часа.

2020 г. След четири години тайно разследване повече от 1000 полицаи атакуват селата около планината Неброди в Сицилия. Задържани са 101 души. Сред тях хора с прякори като "Русия" и "Вито Корлеоне" по романа на Марио Пузо - "Кръстникът".  

Сред арестуваните са високопоставени членове на сицилианската мафия, а Италия затаява дъх, за да чуе обвиненията. Те доказват, че мафията отдавна е насочила поглед към европейските пари, предназначени за развитието на региона.

Всичко това се дължи основно на един човек. Джузепе Анточи е директор на природен парк Неброди. Като такъв той затяга контрола по проверка на фирмите, кандидатстващи за европейски финансиране, което директно удря по схемите на мафията. Мерките на Анточи скоро влизат в националното законодателство.

„Схемата е била изненадващо проста. Фиктивни фирми, изнудване на собственици да дадат земите си под аренда. На всеки 1000 хектара са получавали европейски средства в размер на 1 милион евро“, разказа в "Тази сутрин" водещият на „120 минути“ Светослав Иванов.

През 2016 г. срещу него е организиран атентат, превръщайки го в най-високопоставената мишена от властта от началото на 90-те, когато бяха убити прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Очаквайте ексклузивното участие на Джузепе Анточи в „Роуминг“. В предаването ще видите още - от Сицилия в Перник! Една жена срещу бруталната агресия. Закони "под домашен арест".

Той е мюсюлманин, но възстановява християнски храмове. Един от будителите на годината - Турхут Исмаил.

Специален репортаж на Стоян Георгиев и Десислава Минчева-Раул – за една малка българска схема и голям европейски резил. Кристина Газиева пък ще ни разкаже историята на един различен кмет.

Разбира се, в края на тази динамична политическа седмица ще погледнем и към актуалните събития в българския парламент. Заедно с двама бивши външни министри - Кристиан Вигенин и Екатерина Захариева.