Четири черни лешояди, които са редки и защитени птици, са открити отровени в Сливенския балкан. Сред тях е първото малко, което е отгледано в дивата природа за последния един век.

От Югоизточното горско предприятие нарекоха случилото се "трагично събитие за българската природозащита".

"Светло бъдеще за черния лешояд" е проект на Зелени Балкани, в партньорство с други европейски страни. Целта е да върнат този изчезнал вид и двойки лешояди отново да гнездят в България.

Снимка: bTV

Така преди пет години от Испания са внесени 40 птици. Черните лешояди се отглеждат във волиери в Сливен, Котел и Враца и периодично са освобождавани в дивата природа.

Сред големите успехи на проекта са първата двойка лешояди и най-вече първото малко, отгледано в дивата природа - събитие, очаквано близо един век. Радостта е кратка - в неделя предавателите, с които всяка птица е маркирана, показват, че нещо се случва.

„Наши колеги посетиха мястото на терен и откриха четири трупа на черни лешояди в непосредствена близост до две умрели овчарски кучета. Някой е отровил въпросните кучета, изхвърлил ги е на една поляна. Ужасяващо тъжно, даже не можем да намерим точните думи, освен че са ценни като световно застрашен вид", разказа ръководителят на проекта Ивелин Илиев.

Сред жертвите е първото излюпено лешоядче, което носи името Мичев-Боев, на двама български природоизследователи.

„Мичев-Боев беше излюпен миналата пролет, август - септември излетя успешно от гнездото. Изключително добре се адаптира и ако не беше се случило това нещо, би трябвало да живее 30-40 години в природата на България, да отгледа 20-30 малки и по този начин да бъде в основата на завръщане на вида в България“, добави Иванов.

Снимка: bTV

За последните четири години има два случая на масово отравяне на лешояди, които са защитен вид - в Благоевград и в Своге. Единичните случаи на отровени и застреляни птици са десетки. Според "Зелени Балкани" до момента наказани няма.

„Това е ужасяващо. На пръв поглед незначимо действие, което правят тези хора да има такъв апокалиптичен ефект върху останалите видове животни, масово сред които са защитени видове“, заяви Красимир Цуцов от „Зелени Балкани“.

По случая е образувано досъдебно производство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!