Колко време живее вирусът в храните? Можем ли да се заразим от хранителни продукти? Отговорите дават експертите и институциите в „Чети етикета“.

Според научни публикации вирусът може да се задържи на медни повърхности до 4 часа, а върху стомана и пластмаса - до 2-3 дни.

Снимка: btvnovinite.bg

Има различни публикации колко време преживява вирусът на различните повърхности. Що се отнася до металните и пластмасовите опаковки, важно е да се отбележи, че когато повърхността е суха, преживяемостта на вируса намалява много, казва зам.-директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига д-р Илиян Костов.

Снимка: btvnovinite.bg

Вирусът умира при 60 градуса, така че проф. Кантарджиев е прав, че ако храната премине през микровълновата фурна, тя е безопасна, отбеляза Костов.

Снимка: btvnovinite.bg

Биологичният риск от заразяване на хора със SARS-COV-2 с последващо клинично или атипично развитие на COVID-19 e съвсем реален на всички етапи от хранителната верига. Коронавирусите не може да се размножават в храните, тъй като се нуждаят от жив организъм. При определени условия обаче те могат да се пренасят с храните. Това са заключенията на проф. д-р Йордан Гогов, обявени на 13-та научна конференция "Наука в условията на COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

"Всички световни институции казват, че заразяването от храна е много малко вероятно. То може да стане само ако не се спазват хигиенните изисквания", каза д-р Костов, но отбеляза, че всички тези експерименти са правени в лабораторни условия, а не в реалния живот.

Екип от изследователи съобщава, че при лабораторни тестове SARS-COV-2 е бил все още заразен за рибни и месни продукти след 3-седмично съхранение на +4⁰С, -20⁰С, и -80⁰С, като в количеството на вируса се отчита слабо понижение". Това е друго от заключенията на учените, съобщено на 13-та научна конференция "Наука в условията на COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

Всички вируси преживяват при минусови температури, но ако се спазват всички хигиенни изисквания при производството на даден продукт, рискът се минимизира, каза Костов.

Не е нужно да дезинфекцираме хранителните продукти, достатъчно е да се измият с вода. Важно е да си измием ръцете, преди да готвим и да разделим суровите продукти от готвените, съветва експертът.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!