Динамично време през следващите дни с леко затопляне в събота и ново застудяване след това до -17 градуса сутринта във вторник ни чакат през следващите дни. За това предупреди Бояна Маркова от НИМХ пред камерата на bTV.

Сняг вали на много места в страната, като покривката е най-голяма в Кнежа и Велико Търново.

Снимка: bTV

Тази сутрин пък е било най-студено в столицата.

Опасност за възрастни и болни

На балканите през зимата сърдечно-съдовата смъртност е с 15% по-висока, отколкото през лятото, посочи в студиото на „Тази сутрин” доц. Сотир Марчев. Той посочи причините – заради студа се увеличава съсирваемостта на кръвта и така се участяват болести, свързани с тромб в съдовете като инфаркт на миокарда, исхемичен инсулт, белодробна емболия.

Освен това се повишава и артериалното налягане заради свиването на съдовете, което може да доведе до кръвоизливи.

Снимка: bTV

Допълнителни фактори са самият студ, вятърът в лицето, замърсеният въздух.

Доц. Марчев посочи, че в държави с по-студено време като Канада подобни пикове няма заради по-добрата реакция на обществото и на здравната система. Затова и призова: „Ако имате роднини, познати, съседи, които са самотни възрастни или болни хора, по тия студове им завъртете един телефон, почукайте им на вратата, вижте ги как са!”.

Подготвени даже в града

Не бива да подценяваме екипировката си не само при планински преход, но даже при рутинно излизане навън в града, подчертаха Ясен Сливенски от БЧК и Емил Нешев от ПСС.

Снимка: bTV

Сливенски посочи, че при всяко излизане в студа е добре да сме с вълнена шапка, която покрива ушите и челото. Обувките е препоръчително да са с грайфер, а чорапите най-добре да бъдат вълнени. Ръкавиците се подразбират.

Даже и в града е добре да имате в себе си лекарства (ако се налага да пиете), парче шоколад и външна батерия за телефона.

Снимка: bTV

С планината шега не бива. „Условията са доста по-сериозни, хората, които могат да помогнат, са малко и обикновено не са много близо”, подчерта Емил Нешев.

От основна важност е облеклото да е многослойно, за да можем да регулираме телесната си температура и да избегнем изпотяване, което би довело до огромна загуба на топлина. Задължително е да имаме и маска и очила и специални обувки.

Снимка: bTV

Челникът дава шанс за оцеляване по тъмно, а телефонът и джипиесът (отделно устройство!) трябва да са подсигурени с допълнителни батерии.

Според Нешев всеки в планината е добре да носи и лавинен уред.