Кренвирш с хляб, кренвирш със зеле, сирене с хляб, сирене със сладко, кренвирш със сирене – „менюто“ на повечето български болници може да се нарече с много думи, но не и „богато“, „разнообразно“, „полезно“ и „вкусно“. Десетки сигнали от цялата страна получихме, след като в „Чети етикета“ засегнахме темата за храненето в лечебните заведения.

Снимка: bTV

За съжаление, добрите примери почти изцяло са извън България. Живеещи в чужбина наши сънародници показаха 3-степенни менюта, които се сервират с невижданите в родните условия чинии и прибори.

Със сигурност не е хотелски лукс, но пък вероятно се изяжда – у нас порциите излизат по 2-3 лева, но за сметка на това и болнични шефове признават, че платеното с тези пари най-често отива на боклука.

Снимка: bTV

Контрастът е толкова голям не защото болниците у нас нехаят и лекарите в тях са лоши хора, а защото системата не работи добре – и то във време, в което достъпът на външни хора е силно ограничен и съществуващата от соца паралелна система на изхранване с внесено от близки ядене не може да работи лесно.

Снимка: bTV

Храната е един социален елемент, а не лечебен такъв и при по-добро финансиране ще е с различно качество, категоричен беше в студиото на „Тази сутрин“ бившият директор на „Пирогов“ д-р Спас Спасков. Според него при обществените поръчки на болниците е нормално ниската цена да е най-ясен критерий, защото има цифрово изражение, а „когато започнем да говорим за качество, има опасност да се подхлъзнем, тъй като качеството се разбира от различните хора по различен начин“.

Снимка: bTV

Той призна, че и по негово време в спешната болница изхранването не е било на високо ниво, но подчерта, че причината е била, че оскъдните средства са отивали за лекарства и оборудване.

Снимка: bTV

„Макар на пръв поглед да изглежда дребнаво да се хващаме за храната, това е илюстрация на здравната система“, коментира на свой ред д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. По думите му у нас виждаме „социалистическа организация“ на здравеопазването – и преди 10 ноември храната в болниците е била със същото ниско качество.

Снимка: bTV

Според д-р Кацаров проблемът не е толкова в липсата на пари, колкото в това, че когато се инвестират средства без ясно очаквани от това резултати, в крайна сметка не идва подобрение, а само разходите растат. Той призова за въвеждане на конкурентно начало между лечебните заведения и финансиране на база привлечени пациенти. По думите му това би довело както до по-качествено лечение, така и до по-нормални битови условия.

Вижте още във видеото: