Удрят ли ни в грамажа при храната, която си поръчваме за вкъщи – рубриката „Чети етикета“ търси отговор на този въпрос. В условия на пандемия и когато ресторантите работят само с поръчки и доставки това е повече от любопитен въпрос.

bTV направи специален експеримент заедно с Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Снимка: btvnovinite.bg

Влизаме в ролята на клиенти и правим три контролни поръчки на храна, която искаме да ни доставят до вкъщи.

Част от фирмите работят с точен час и предварителна заявка. Възползваме се от услугата и планираме поръчките внимателно.

Пакетираната и неразпечатана храната се приема от Комисията за защита на потребителите, с която влизаме в експеримента за проверка на грамажа.

Снимка: btvnovinite.bg

Отваряме поръчките в присъствието на екип, който завежда официални протоколи за доставената храна. За да гарантираме пълна прозрачност екипът ни избира продуктите и търговците на случаен принцип, без участието на контролния орган.

С Игнат Арсенов от КЗП започваме да проверяваме поръчките една по една. Всяка една от тях ще бъде претеглена от специално калибрирана везна от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Първо зануляваме кантара и вадим теглото на пластмасовата чиния, в която ще теглим.

Снимка: btvnovinite.bg

Започваме с гръцка салата, за която сме платили 7,59 лв. и трябва да получим 400 грама, готова за консумация. Електронната везна обаче показва 390 грама.

Снимка: btvnovinite.bg

Поръчката включва и свинска вратна пържола от 350 грама. В порцията обаче тя е поднесена с картофено пюре, което е описано на сайта, но ние реално не сме поръчвали. Теглим само чистото месо. Грамажът на двете пържоли е 215 грама.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверяваме и класическа шкембе чорба, която по информация на доставчика трябва да е 350 милилитра. Тук заменяме везната със специални съдове за измерване на течности и изливаме съдържанието внимателно. Измерването показва 400 милилитра.

Снимка: btvnovinite.bg

Пристъпваме към проверка и на втората контролна поръчка, в която имаме - пица, пържени картофи със сирене и спагети „Болонезе“.

Пицата е в промоционална кампания и е с 30% отстъпка от редовната й цена. Срещу 6,99 лева трябва да получим 500 грама. Претеглянето обаче показва 435 грама.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверяваме грамажа и на порция пържени картофи със сирене, които на пръв поглед изглеждат много. Не откриваме продукта в сайта на търговеца, но по телефона ни уверяват, че порцията е 300 грама. Прехвърляме съдържанието и теглим чистото тегло. Везната потвърждава същото. Даже има допълнителни 45 грама.

Снимка: btvnovinite.bg

Поръчката включва и спагети „Болонезе“ срещу цена от 10 лева за 550 грама. Предварително вадим теглото на съда, в който ги прехвърляме и теглим с везната. Тя показва 590 грама при обявени 550. И тук количеството е с лек бонус за клиентите - в случая от 40 грама.

Снимка: btvnovinite.bg

Риск печели, риск губи – това показва експериментът на bTV, който при нито един от продуктите дотук не открива точен грамаж по рецепта.

В последната трета поръчка сме избрали две от най-предпочитаните ястия. Първото е вегетарианска пица, ръчно изработена, която струва 9,79 лева за 480 грама. Везната този път обаче отчита сериозен минус в грамажите – минус 110 грама.

Снимка: btvnovinite.bg

В последния продукт ще проверим какво е количеството на ризото с пиле и зеленчуци. Ястието е обявено с тегло от 510 грама за 13,79 лева. Претеглянето показва 540 грама и така потребителят получава 30 грама като бонус.

Снимка: btvnovinite.bg

Тата експериментът, който няма претенциите да е представителна извадка, показва сериозни минуси в грамажа в три от осем ястия.

За нелоялните търговци законодателството предвижда и финансови санкции, които могат да стигнат до 30 000 лева при първо нарушение.

За осем поръчки има едно по-сериозно отклонение, така че резултатите са добри. Така Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията в България коментира експеримента на bTV. Той отчете и човешкият фактор и коментира, че на всеки се случва да сбърка.

„От това, което виждаме, смятам, че няма голям проблем. Има отделни случаи, при които са налице нелоялни търговски практики и санкции ще има. Това е нещо, което не за първи път срещаме“, каза от своя страна председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

По думите му е нужен завишен контрол, защото сега хората си поръчват повече храна за вкъщи.