От 21 юли тази година след технически преглед автомобилите в България ще получават стикер с вграден чип, в който ще има информация в коя екологична група е колата.

Групите са 5 - най-високата е само за електоромобилите и хибридните автомобили.

Автомобилна администрация е изработила чисто нова система за контрол на автомобилите, с която ще се сложи край на фиктивните техническо прегледи и нивата на замърсяване няма да могат да бъдат манипулирани.

Големите градове пък ще могат да спират движението на колите от определена екологична група, когато нивата на замърсяване на въздуха са високи. Ако автомобилът замърсява въздуха, за него ще има ограничение за движение в определени зони.

Може да се стигне и до временна забрана за движение за определени екологични групи в града.

„65% от автомобилите в България са над 15 години. Екологична категория – определя се от производителя, а екологични групи ще се определят в момента на техническия преглед. Чипът предполага и дистанционен електронен контрол“, уточни шефът на Автомобилната администрация комисар Бойко Рановски.

Отначалото на следващата година данните от  измерените вредни емисии ще бъдат отчитани директно в системата на Автомобилна администрация, за да се избегнат манипулации и фиктивни технически прегледи. 

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!