Най-фалшифицираните храни в света са оризът, маслиновото масло, медът, рибата, биохраните, кафето и чаят.

Снимка: btvnovinite.bg

По официални данни на БАБХ са установени редица нарушения през годините относно меда, който се предлага на българския пазар. Има случаи, при които етикетите заблуждават потребителите и всъщност не купуваме истински мед.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблеми са открити и при маслиновото масло. През 2017 г. 10 000 л са спрени от продажба заради примеси и различни добавки.

Снимка: btvnovinite.bg

БАБХ открива проблеми и при някои млечни продукти, които имат претенции да са истински, но всъщност са имитиращи.

Снимка: btvnovinite.bg

За биохраните, за които плащаме повече, също се оказва, че има несъответствия. През 2018 г. при пет взети проби за биомед е установено, че в тях има химикали и замърсяване с пестициди.

Снимка: btvnovinite.bg

В същото време от асоциация „Биопродукти“ сигнализират, че на пазара има и ментета. За да е биологичен продуктът, трябва да има зелено листо на етикета и под него задължително да има номера на сертифициращата агенция, уточни Албена Симеонова.

Снимка: btvnovinite.bg

Какво се крие под етикета „БИО“ и можем ли да се доверим на производителите? Специален лабораторен тест на bTV дава отговор на тези въпроси. Екипът посети три столични магазина, от които на случаен принцип избра биопродуктите.

В потребителската ни кошница влизат най-често купуваните плодове и зеленчуци с етикет „БИО“.
Продуктите са с различни страни на произход, за да обхванем по-голяма част от пазара. В избраната от нас лаборатория даваме за изследване седем продукта – картофи, лимони, краставици, домати, моркови, банани и ябълки. Сред тях - български, западноевропейски и от трети страни.

Снимка: btvnovinite.bg

Предаваме стоката в акредитирана лаборатория за изследване на биохрани, където се извършва и т. нар. държавен контрол. Всяка една от пробите се описва подробно и има свой уникален код, който е известен като "ЕГН на пробата". Минималното количество за всяка стока е 1 кг.

Една част от пробата се изследва, а другата част се замразява и впоследствие, ако е необходимо, може да се направи втори анализ.

Снимка: btvnovinite.bg


В практиката на лабораторията са хващани различни злоупотреби под етикет „БИО“ - наличие на забранени пестициди или в пъти над допустимите стойности за химикали.

„Около 10-15% от изследваните проби показват такива отклонения. Изобщо не е изненада, че биопродуктите са едни от най-фалшифицираните“, коментира Мартин Зарбов, управител на Лаборатория за изследване на храни и зърнени култури.

Биопродуктите са високобюджетни, скъпи стоки и затова гаранцията, че купуваме напълно чист продукт трябва да е безспорна. Когато четем етикета, трябва да търсим отличителното лого за БИО, както и информация за фирмата, която е издала сертификат за това.

Снимка: btvnovinite.bg


„Всяка сертифицираща фирма има план за проверка на клиентите, които сертифицира. Основният проблем е, че не се проверяват в този план 100% от тези производители, а само 10%“, обясни Зарбов.

Избраните от нас продукти преминават редица тестове, за да се изключи или потвърди наличието на замърсители. Тества се екстракта от пробите и се търсят остатъци от над 500 вида пестицида.

Снимка: btvnovinite.bg

На следващия ден резултатите вече са факт и стигаме до същността на самото изследване. Резултатите са категорични - 6 от продуктите са чисти, но в био доматите, които струват 8 лева за килограм, се откриват следи от 5 пестицида.

Снимка: btvnovinite.bg

Произходът на доматите е гръцки, но зад етикета стои българският бранд "Моравско село" представляван от фирма ТЕЛ-СИ ЕООД. Според представител на фирмата риск за потребителите няма, а проблемът идвал не от третиране при производителя, а от замърсяване по пътя на продукцията до пазара.

 

"Балкан биосерт" са издали сертификата, че доматите са био. "Реално ние сме приели сертификата, който е издаден от контролния орган на производителя, както стана ясно той е чуждестранен. И на тази база сме включили продукта в сертификата на фирмата, за която ние отговаряме", обясни изпълнителният директорът на дружеството.

Внесени са 200 кг домати, от които 130 вече се изтеглят от търговската мрежа.

Следва реакцията от страна на институциите и държавния контрол, които също трябва да проследят продукта.

„В случая проблем, който ще се яви, е начинът на взимане на проба. За да може официалният контрол да предприеме действия по несъответстващ резултат, пробата също трябва да е по официален контрол. След като получим сигнала от Вас, ние ще проверим съответният търговец. Ще проследим данните за въпросните домати“, каза Кремена Стоева от БАБХ.

Снимка: btvnovinite.bg

Данните ще бъдат събрани и ще бъдат предприети съответните мерки.

Албена Симеонова от асоциация „Биопродукти“ отправи призив към хората да изберат българското, защото все повече наши продукти са сертифицирани.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има повече от 15 сертифициращи организации в България и всяка една от тях залага авторитета си, когато внася или удостоверява, че продуктът е биологичен. Никога не можем да кажем, че всичко е абсолютно чисто“, коментира Симеонова.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.