В „Чети етикета“ – какво има в сандвичите, които се продават на метри от училищата.

Изследване на „Активни потребители“ установи наличието на рекордните 35 Е-та в пакетиран сандвич. Проучването е проведено в 6 града и са събрани 36 различни сандвича от търговски обекти в близост до училища.

Снимка: btvnovinite.bg

Само една трета от тях са били с изчерпателна информация на етикета. Останалите са с различни пропуски, за което ще бъде сезирана Агенцията по храните, каза Богомил Николов от „Активни потребители“.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-често в сандвичите има колбас, млечен продукт и някаква допълнителна съставка – предимно сосове. Именно от тях идват повечето Е-та. Липсват зеленчуци и прясно месо за сметка на преработените месни продукти.

Снимка: btvnovinite.bg

Сандвичът рекордьор е с 35 Е-та – всичките разрешени. Става въпрос за консерванти, оцветители, емулгатори, влагозадържащи агенти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората трябва да знаят, че тези технологични добавки могат да се изписват по три начина – с Е номер и наименование, само с Е номер или само с наименование“, обясни Богомил Николов.

Снимка: btvnovinite.bg

А ето какви са установените заместители в сандвичите:

Снимка: btvnovinite.bg

„Това са съставки, които заместват други съставки, които смятаме за оригинални – яйченият прах замества яйцата, а палмовото масло – млечните съставки. От една страна, е хубаво, че ги изписват, но от друга – мисля, че разчитат на нашата небрежност“, коментира Николов.

Преди няколко дни от фондация "За храната" получават сигнал за "празни калории" в училищните закуски на децата и се обръщат към екипа на bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Заедно с Вангелия Мангезова, която е майка на две деца, и с микробиолога д-р Сергей Иванов решаваме да влезем в експеримент и да проверим друго - каква храна продават в района на училищата.

Избираме Софийската математическа гимназия, около която има няколко магазинчета и павилиончета за бързи сандвичи и закуски.

Купуваме като клиенти прясно приготвен сандвич с пилешко месо и пържени картофи. На пръв поглед всичко изглежда вкусно и прясно. Оказва се обаче, че има нередности.

Снимка: btvnovinite.bg

„Видяхме, че тези сандвичи не се държат нито в хладилни условия, нито в топла витрина, което е задължително. Т.е. има реален риск хората да се заразят, да имат микробиологични проблеми“, обясни д-р Сергей Иванов.

Неправилното съхранение върху обикновени стелажи крие риск, казва още той.

С родителите четем етикета на друга предпочитана храна от децата - спагети полуфабрикат за бързо приготвяне.

Снимка: btvnovinite.bg

„Намираме растителна мазнина и от там нататък всичко е емулгатори, оцветители, любимият на всички мононатриев глутамат, който присъства в много други детски храни“, коментира Вангелия Мангезова.

Купуваме и пакетиран сандвич, подобен на тези, изследвани от „Активни потребители“. И макар че се виждат само хляб, колбас и кашкавал, етикетът изобилства от дълъг списък с добавки.

От „Активни потребители“ съветват да се обръща внимание и на срока на годност на продуктите и препоръчват приготвянето на домашна храна за децата.

„Това, което децата могат да купят от павилионите около училищата, рядко отговарят на изискванията на съвременното здравословно хранене“, коментира проф. Стефка Петрова, специалист по хранене и диетика.

„Монанатриевият глутамат е разрешена добавка, защото се счита, че е безвредна в количествата, които се разрешава. Това огромно съчетание на добавки обаче няма възможност да бъде изследвано, така че реално не знаем при това многообразие и ежедневна консумация на този огромен брой технологични добавки какъв ще е ефектът“, обясни проф. Петрова.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!