От Агенцията по безопасност на храните започнаха масови проверки в училищата и детските градини за качеството на храната. Оказва се, че сигналите от недоволни родители през годините не са малко.

Един от сигналите е за шоколадови бисквити, които са вредни за здравето на децата. В тях има растителни хидрогенирани мазнини, които по всички разпоредби не се допускат в състава на детските храни.

Снимка: btvnovinite.bg

В анкетата на страницата на предаването „Тази сутрин” във „Фейсбук” ви попитахме: „Одобрявате ли качеството на храната в детските градини и училищата?”.

Снимка: btvnovinite.bg

82% от гласувалите казват, че не я одобряват, докато 18% са отговорили положително. Анкетата е достигнала до повече от 14 000 души, като 500 са отговорилите на въпроса.

През 2018 г. са спрени и бракувани повече от 56 бр. кисело мляко и над 3,5 кг кренвирши и масло. Спрени са и продукти като кроасани, меденки, пици на парче, кенчета сода, както и подсладени напитки. Бракувани са и много захарни изделия, пшенични пръчици и вафли.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

„През последните няколко години проблемите в училищното хранене не са толкова в кухните, а в училищните павилиони. Почти 90% от тези бракувани храни са от павилионите в близост до учебните заведения. Това не е липса на контрол, защото се правят стотици проверки. По-скоро оправданието тук е, че децата го искат”, коментира в „Тази сутрин” д-р Любомир Кулински от БАБХ.

Проучване на фондация „За храната” от 2017 г. показва, че децата от понеделник до петък се хранят с тестени закуски.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на д-р Кулински, ако продуктите, използвани за приготвянето на тестените закуски са по стандарт и не съдържат растителни мазнини, те са допустими за детското хранене.

Вангелия Мангезова от фондацията каза още, че масово в павилионите около училищата се продават вредни храни. Д-р Кулински се ангажира да провери случаите един по един.

Как се хранят в една от детските градини в Бургас провери екип на bTV. Пилешка супа и боб яхния - това е обедното меню за деня за 350 деца там. Три от тях обаче са на специален хранителен режим. За тях се готви отделно.

За децата от подготвителните групи родителите заплащат за един храноден такса от 2,60 лв. Всички продукти са по БДС стандарт и се доставят всеки ден в градината.

Снимка: btvnovinite.bg

Плодове се сервират по три пъти на ден. Менюто се изготвя от технолог по храненето към общината и с предварително планиране успяват да се вместят в бюджета.

„Храненето на децата, възпитаването в здравословни навици е една споделена отговорност както на училището, така и на родителя. Училищните бюфети използват всички наши клаузи в наредбите и ги преиначават”, коментира диетологът проф. Донка Байкова.

Снимка: btvnovinite.bg

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.