Лампичките са неразделна част от украсата за Коледа, но при голяма част от тях може да се появят дефекти, които да развалят празника ни. Само преди няколко дни семейство от Сливен загуби дома си след пожар заради токов удар от коледни лампички. 

Как да изберем безопасна украса и за какво да внимаваме, когато купуваме светещи гирлянди - отговорите в "Чети етикета". 

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са проверили 200 търговски обекта и 619 продукта. Основен обект на инспекциите са били и лампичките, като при близо ¼ са открити нередности. 

Снимка: btvnovinite.bg

124 вида пиротехнически изделия също са били проверени, а при 19 са намерени нарушения. 289 детски играчки са проверени, като 112 са с несъответствия. Проверките на контролните органи продължават. 

Електрическите гирлянди за какво да внимаваме? 

На пазара има огромно разнообразие от електрически гирлянди. От ДАМТН показаха пет модела, като само един се оказа напълно изряден. Основните правила, които трябва да следваме, когато избираме такъв продукт, са: 

  • Върху опаковката да има маркировка за съответствие, гарантираща безопасността
  • Инструкции за ползване на български език
  • Информация за вносител/производител

Мирослав Йотов от ДАМТН препоръча на потребителите да избягват лампички с тънък кабел, защото при тях възможността за възникване на пожар е по-голяма. Също така разстоянието от първата лампа до щепсела трябва да бъде поне 1,5 м. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Законодателят е предвидил по стандарт, че трябва да е толкова, защото те се увиват около елхата и трябва да има толеранс, ако детето се пъхне отдолу или домашните любимци се заиграят с елхата“, обясни Йотов. 

По думите му тънките кабели се късат лесно, а по тях тече напрежение от 220 волта. Относно цената – ниската сума е показател, че продуктът може да е некачествен. Експертите съветват през нощта лампичките да се изключват и да не се оставят без надзор. 

Изборът на пиротехника 

Пиротехниката, освен че е красива – може да бъде и опасна. Затова трябва да спазваме стриктни правила, когато купуваме фойерверки. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ако те не са съхранявани правилно, могат да предизвикат сериозни проблеми. Инструкциите на етикета трябва да се следват стриктно. 

Собственикът на магазин за пиротехнически изделия Дима Савова направи демонстрация за безопасно боравене с фойерверки. При бенгалския огън трябва да знаем, че се държи далеч от лицето, да не се насочва към други хора и да се пази от лесно запалими предмети. 

Снимка: btvnovinite.bg

Пиратките са различни размери. При тях е важно да не се държат в ръка при запалването. Те трябва да са твърда и равна повърхност – пали се върхът на фитила и трябва човек да се отдалечи на безопасно разстояние. 

Основният проблем при римските свещи също е, че хората ги държат в ръка, когато ги палят. Пиробатериите се палят на голямо разстояние, оказано на етикета. Не бива да чакате около тях да започне зарята.