Как да се справим с непредвидените разходи и харчовете около коледно-новогодишните празници, е темата днес на рубриката „Чети етикета” по bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

По последни данни на Евростат се оказва, че всеки втори българин през 2017 г. си признава, че не може да се справя с непредвидените разходи. Това са 53%, докато средно за ЕС са 34%.

Снимка: btvnovinite.bg

През миналата година 46% от нас са признали, че изпитват големи затруднения в спестяването на пари.

Снимка: btvnovinite.bg

Финансовият консултант Стойне Василев изтъкна, че за да харчи разумно, едно 4-членно семейство с бюджет от 2000 лв. например не бива да отделя повече от 25% за храна и 20% за наем или ипотечен кредит, а битовите сметки и разходите за транспорт и гориво не трябва да са повече от по 10%.

Снимка: btvnovinite.bg

Хубаво е 10% от доходите да се спестяват – в случая 200 лв.

Важно е всеки да има „авариен фонд” – спестявания, които да покрият разходите ни, ако останем без доходи от 4 до 6 месеца. Така, в случай че изскочат непредвидени разходи, можем да вземем от там, вместо да теглим кредити.

Топ 3 съвети как да харчим разумно

Препоръчително е да определим не повече от 10% от нашия доход за подаръци и посрещане на празниците. Хубаво е предварително да определим бюджет и да се придържаме към него, за да не сме „на червено” през януари, подчерта финансовият консултант.

Снимка: btvnovinite.bg

Вторият съвет е да сравняваме цените при различните търговци и да търсим отстъпки от 20-30%.

Снимка: btvnovinite.bg

Коледните празници са момент в годината, в който много хора прибягват до различни видове кредити. Ако говорим специално за посрещане на Коледа и Нова година, можем да започнем със заем от приятели или роднини, за да не сме притиснати след това да ги връщаме толкова бързо, каза Стойне Василев. Ако имаме овърдрафт или банков продукт, по-добре да ползваме него, защото той е с много по-ниски лихви и такси и в по-краен вариант да теглим потребителски кредит.

Снимка: btvnovinite.bg

Бързите кредити трябва да са най-крайният вариант.

Психолозите съветват при пазаруване да носим в себе си определена сума пари и да пазаруваме сами. „С приятелки не е много добра идея, тъй като когато две приятелки се съберат и отидат в магазин, те се превръщат в машина за пазаруване. Започват да се стимулират взаимно и тогава покупките могат да минат към много високи финансови нива”, отбеляза Диана Бакалова, психолог от Института за изследване на населението и човека.

Снимка: btvnovinite.bg

„По-добре да пазаруваме с приятел или съпруг, тъй като мъжете не обичат много да висят по магазините, затова ще се ограничим като възможности и време за пазаруване”, смята тя.

„Когато има тълпа някъде, обикновено хората се подвеждат и пазаруват дори неща, които не са им потребни, просто грабват, защото всеки взема и ще свърши.  Тоест създава се едно усещане за дефицит на стоки и услуги и хората са склонни да изхарчат повече”, коментира още психологът.

Бакалова подчерта, че всеки трябва първо да се запита дали наистина има нужда от това, което възнамерява да купи, или пък дали то ще ни достави удоволствие. „Трябва да има момент, в който да се замислим, за да станем по-рационални”, отбеляза тя.

За януари, който традиционно е труден месец за финансите ни, Стойне Василев посъветва да покрием първо фиксираните разходи – наем, ток, вода и всички сметки, за да не се окаже, че ще ни спрат тока на Нова година или след това. Оставащите пари е хубаво  да ги разпределим по най-добрия начин, за да посрещнем януари. Тогава също има празници, а следващата заплата е чак в края на месеца, изтъкна финансовият консултант.  

А ето как се готви за празниците едно семейство в Хасково:

Отскоро Байсе Мерт е домакиня.  Семейството на съкратената учителка разчита на заплатата на съпруга, който има малък бизнес и на месец чисто изкарва по 1000 лева. 

За празниците семейството е трябвало да бъде при сина си в чужбина, но  цената на билетите  ги спира. Затова за празниците  родителите чакат  сина си  на гости.  

Празникът в родния дом няма да струва скъпо на семейството, което само си произвежда всичко.
„Произвеждаме зеленчуци,  от там се подпомагаме финансово, гледаме  с минимални разходи да се изхранваме”, признава Юмер Мерт.

Подаръците ще са скромни, защото спестени пари за подобен разход семейството няма.  А след празниците идват   делниците  със сметките за ток, телефон, вода,  понякога и някой непредвиден разход. „Елементарни нужди се явяват проблем. Ще изгърми бойлерът, не можеш да си купиш на момента нов”, посочва Байсе. Пари  за този  извънреден разход семейството  няма. Като семейството ев затруднено положение, синът им се притичва на помощ.  С парите, изкарани от детето в чужбина, семейството ще  посрещне  и предстоящите празници.