От днес имитациите на сиренето, кашкавала, млякото и изварата трябва да се предлагат на отделни щандове и да са обозначени като имитиращи продукти. Предлагането им в насипно състояние също вече е абсолютно забранено. Те трябва да са предварително опаковани. Бизнесът няма да може да смесва двата вида производство.
По данни на бизнеса сме изяли 12 000 тона палмово масло във вид на сирене през 2017 г.
Ако в даден продукт има растителни мазнини, то изрично върху опаковката трябва да бъде изписано „имитиращ продукт”.
Може ли само вкусът и външният вид да ни подскажат какво купуваме – имитация или оригинал?
Правим експеримент, в който включваме и дегустация. Избираме 4 вида сирене – 2 от бучките са с цена под 7 лева за килограм, а другите 2 – по Български държавен стандарт и по домашна рецепта. Те са с цена между 11 – 13 лева за килограм.
При дегустацията Борислав Неделчев например опита сирене, което според него струва 6-7 лева за килограм. Цената на щанда обаче е почти два пъти по-висока.
„Не мисля, че клиентът може само по вкус да прецени дали даденият продукт е млечен или имитиращ. Това могат да го преценят инспекторите, които са експерти. Но въпреки всичко, когато ние имаме съмнение, взимаме проби”, обясни Галя Викьова от БАБХ.
На витрината с имитиращи продукти потребители се възмущават от ситния шрифт, с който трябва да се преборят върху опаковката на продукта, в конкретния случай – имитация на кисело мляко.
По закон големината на буквите трябва да бъде между 0,9 и 1,2 милиметра. Размерът на опаковката също има значение при определяне на шрифта, напомнят още от Агенцията по храните.
По данни на Асоциацията на млекопреработвателите за 1 кг сирене са нужни 7 литра мляко, средно по около 90 стотинки за литър с ДДС, тоест 6,30 лв, разходите извън суровините са още 3 лв. Така себестойността излиза 9,30 лв., за печалба и надценка, включително и на търговците, които го предлагат като продукт се добавят още 40%. Така за крайния потребител цената е 14 лв. за килограм.
„Няма начин да има сирене за 4 лева, това е ясно и се знае от години”, коментира Богомил Николов от „Активни потребители”. За кашкавала сметката според производителите показва, че килограм трябва да струва 18 лв.
Имитиращ продукт е този, които съдържа немлечна съставка, отбеляза Александрина Борисова от БАБХ. Тя допълни, че сухото мляко не е от растителен произход, а е дехидратирано сурово краве или овче мляко.
„Нашите баби са яли съвсем други продукти – нещо, което се е правило само от мляко. Всякакви добавки, които идват от други източници, са неприемливи. Все пак сиренето и кашкавалът са традиционни продукти. Да правиш нещо, което прилича на кашкавал или на сирене и да го наричаш така е лицемерно”, коментира Богомил Николов.
В детските градини и училищата не е разрешено и никога не е било разрешено консумирането на имитиращи продукти, изтъкна още в студиото на bTV Александрина Борисова.